Sosyal Medyanın Zararları Nelerdir?

Sosyal medya, kullanıcının içerik üretimini, içeriği yayınlama ve paylaşmayı esas alan bir sosyal ağdır. Sosyal medya hem kişiler tarafından hem de kurumsal olarak yaygın olarak kullanılır. Birçok görsel, içerik, haber, düşünce, etkinlik sosyal medyanın aracılığıyla yansıtılabilmektedir. Sosyal medya kullanımı, sahip olduğu avantajlar sayesinde gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Sosyal medya, hem faydaları hem de zararları ile sürekli gündem olmaktadır. Gündemi takip etmek, dünyada olup bitenleri görmek, daha hızlı iletişim kurmak, çevresinde olup biten her şeyden anında haberdar olmak, bazı gruplara üye olma sayesinde hem iş ilanlarından çabuk haberdar olmak hem de kendi ilgi alanı çerçevesinde oluşan gruplar sayesinde gruplarda paylaşılanları görmek ve ona göre pozisyon geliştirmek sosyal medyanın en önemli faydaları arasında yer alır.

Facebook, youtube, twitter, google plus, pinterest, ınstagram, whatsapp gibi platformlar sosyal medyanın iletişim ve etkileşim kaynaklarıdır. Şimdi, sürekli gündem olan ve gittikçe daha önemli bir sorun haline dönüşen sosyal medyanın zararlarına birlikte bakalım

Sosyal Medyanın Zararları

Depresyonu Tetikler

Sosyal medya, sürekli olarak üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğu olan depresyonu tetikler. Sosyal medyaya aşırı bağlı olan kişiler, davranış bakımından kendilerini toplumdan soyutlamaya çalışırlar. Bunlar; içine kapanan, durgun özelliklere sahip, hiçbir şeyden zevk almayan, hayatta karşı isteksiz, uyku düzenleri bozuk kişilerdir. Bu özellikler de depresyonun en önemli nedenleri arasında yer alır.

Sosyal Medya Bağımlılığına Neden Olur

Facebook, youtube, twitter, instagram gibi sosyal ağlarda çok fazla vakit geçirmek, insanların sosyal medyadan uzak kaldıklarında panik yaşamaları, strese girmeleri, yalnız ve güvensiz hissetmeleri durumu olan sosyal medya bağımlılığına neden olmaktadır. Sosyal medya bağımlısı olan kişiler, gerçek hayattan neredeyse tamamen kopup sanal bir şekilde hayatlarına devam ederler.

Kişilerin Asosyal Özelliklere Sahip Olmalarına Neden Olur

Sosyal medya bağımlılığı, kişinin sosyal çevresi ile yeterince ve etkili bir etkileşim içinde bulunamaması durumu olarak tanımlanan asosyal özellikler edinmesine neden olur. Sosyal medya bağımlılığı böylece çevreleri ile iletişimleri konusunda yetersiz, yakın çevre ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekte isteksiz, yalnızlığı tercih eden kişilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Uykusuzluk Sorununu Ortaya Çıkarır

Sosyal medyayı çok fazla kullanan kişiler, günlük zaman planlamalarını yapamadıkları için genellikle düzensiz bir uykuya sahip kişilerdir. Bunlar, zamanla uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede güçlük çekme durumu olan uykusuzluk problemiyle karşı karşıya kalırlar.

Sosyal İlişkileri Olumsuz Etkilemektedir

 

Birey, değerler sisteminin bir parçasıdır. Misafirperverlik, hasta ve yaşlı ziyaretleri, akraba hukuku, komşuluk ilişkileri, ramazan ve bayram adabı, aile ve evlilik olgusu bir toplumun önemli değerlerini oluşturur. Sosyal medya bağımlılığı; kendi öz değerlerine, milli ve manevi kültür öğelerine yabancılaşan bir neslin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

 

Sosyal medya bağımlılığı, insanı çevresinden soyutlayarak insanın asosyal özelliklere sahip biri haline getirmede öncülük etmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar, sosyal medyaya bağımlı olan kişilerin misafir ağırlamak istemedikleri, gelen misafirlerle ilgilenmedikleri, hasta ve yaşlı ziyaretlerine gitmedikleri, akraba hukuku anlamındaki görevlerini yerine getirmedikleri, komşularıyla komşuluk hukuku çerçevesinde davranışlar geliştiremedikleri, ramazan ve bayramlarda gerekenleri yapmadıkları, ailelerine vakit ayırmadıkları sonucunu ortaya çıkarmıştır.

 

Fiziksel Bazı Sorunlara Yol Açabilir

 

Sosyal medya bağımlısı kişiler, uzun süre cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile meşgul olur. Bunlarla uzun süre meşgul olmak göz sağlığını bozabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, uzun süre bu cihazların ekranlarına bakan her dört kişiden birinin göz yorgunluğu sorunuyla karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Bulanık görme ve göz kuruluğu da uzun süre cep telefonu, tabet ve bilgisayarla meşgul olmanın yol açtığı sorunlar arasında yer alır.

 

Bilgisayar başında uzun süre durmak ayrıca boynumuzun ve sırtımızın zedelenmesine yol açabilir. Duruş pozisyonu, omurga sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bel, sırt ve boyun kısmında ağrılarla başlayan bu durum bir süre sonra hareket kısıtlamalarına sebep olabilir. Yine dijital ekranlara takılıp kalmak hareketsizliği doğuracağı için önemli birçok sağlık problemine neden olabilir.

 

Ruhsal Sorunlara Neden Olur

 

Sosyal medyayı yoğun kullananlar, aynı zamanda teknolojik cihazları yoğun kullanan kişilerdir. Cep telefonları başta olmak üzere teknolojik cihazların yoğun olarak kullanılması günümüzün önemli hastalıklarından olan kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığı olan uykusuzluğa neden olmaktadır.

 

Akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ekran teknolojisi uykusuzluğu tetiklemektedir. Bunların yaydığı mavi ışık, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormon olan melatonin salgısını azaltır. Bu da daha az uyku, bölünmüş uyku veya kalitesiz uyku anlamına gelir ve insanın ruh sağlığını olumsuz etkiler.

 

Sosyal medya bağımlılığı, kişilerin psikolojik ve iyi hal durumuna negatif etkiler oluşturur. Agresif, özgüvensiz, sık moral bozukluğu yaşayan çocukların sayısının artmasına neden olur.

 

Sosyal medyayı yoğun kullanmak, bir nesnenin üzerindeki zihinsel güçlerin yoğunluğunun azalması durumu olan dikkat eksikliğine neden olabilir. Zihinsel güçlerdeki yoğunluk azalması konsantrasyon eksikliğine bu da birçok iletişim ve etkileşim sorununa yol açar.

İş Hayatındaki Verimi Negatif Etkiler

Zamanı ve emeği planlı ve kaliteli kullanma sonucunda ortaya çıkan verime iş verimi denir. Çalışanların görevlerini yerine getirdikleri esnada dikkatlerinin dağılması, işe odaklanamamaları sosyal medya bağımlılığının olumsuz sonuçları arasında yer alır. Sosyal medyayı aşırı kullanan kişilerin yaşadıkları uyku problemi bunun önemli bir nedenidir. Uykusuzluk, işe odaklanmanın önünde önemli bir engel olup işe konsantre olma sürecini olumsuz etkiler.

Gençlerin Kimlik Gelişim Süreçlerini Olumsuz Etkiler

Ergenlik yılları ve sonrası, gençlerin çevresine ve topluma karşı sorumluluk ve rollerini sorgulamaya başladıkları dönemdir. Bu dönemde gençler, hemen hemen her şeyden oldukça kolay etkilenen, farklı arayışlar içinde olan, farklı şeyler denemekten zevk alan özelliklere sahiptirler. Sosyal medya bağımlılığı, gençlerin kimlik gelişim dönemini olumsuz etkiler. Sürekli olarak farklı farklı hesaplarla bir şeyler yapmaya yeltenirler. Bu olumsuzluklar, gençlerin kimlik karmaşası yaşamalarına neden olur. Plansız, amaçsız, toplumdan kopuk, değerlere yabancı, sağlıklı ve uzun süreli ilişkiler kurmaktan uzak bir şekilde kendilerini boşlukta görmelerine neden olur.

Hareketsizlik Kilo Almaya Neden Olur

Sosyal medyanın iletişim ve etkileşim kaynaklarını oluşturan facebook, youtube, twitter, google plus, youtube, ınstagram, whatsapp gibi platformlar, kişinin sürekli olarak aynı pozisyonda hareketsiz kalmasına neden olur. Sürekli hareketsiz kalmak, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fiziki aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkan olumsuz bir durum olan obeziteye neden olabilir. Hareketsizlik sonucu vücutta fazla yağ birikmesi kilo artışına ve sağlık problemlerine yol açar.

Sözel İletişim Güçlüğüne Neden Olur

Sosyal medya bağımlısı kişiler, çok fazla kitap okuma fırsatı bulamadıkları için kitap okumanın kişilere sağladığı güzel konuşma, kişinin karşısındaki kişilerle etkili iletişim kurması, duygu ve düşüncelerini doğru ve etkili bir şekilde aktarması avantajlarından mahrum kalır. Sözel iletişimin önemli unsurlarından olan akıcı, etkileyici, özlü konuşma konusunda sorun yaşarlar. Sosyal medya bağımlısı kişiler, sadece yazmakla ekranlarda vakit geçirdikleri için edebi ve sanatsal içerik üretimi ve işleyişi konusunda oldukça başarısız kişilerdir.

Sosyal Medyanın Zararlarını Kısaca Özetlersek;

Sosyal medya bağımlılığı, insanların hareketsiz kalmasına yol açar, insanları tembelleştirir. Teknolojinin oluşturduğu rahatlık kişileri hazır olana alıştırır.

Teknoloji bağımlılığına özellikle de çocukların oyun bağımlısı olmalarına neden olur.

Kişileri sosyal çevrelerinden soyutlayarak ciddi iletişim ve etkileşim sorunlarına yol açar.

Ailesel sorunlara neden olup aile bağlarının zayıflamasına ve aile bireylerinin etkileşiminin azalmasına neden olur.

Sosyal medyanın aracı olan teknolojik cihazlar, yanlış pozisyon nedeniyle genç yetişkinlerde belkemiğinin ya da göğüs kemiğinin eğrilmesiyle ve genellikle raşitizm sonucu sırtta ve göğüste oluşan, doğal olmayan tümsek olan kamburluğu tetikler.


Ayrıca bakınız

Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Telefonum Niçin Şarj Almıyor? Çözüm

Cep Telefonu Bataryaları Neden Patlar?

Cep Telefonunun Zararları

Cep Telefonu ile Uzun Süre Konuşmanın Zararları

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Araba Sürerken Cep Telefonu Kullanmanın Zararları

Sosyal Medyanın Zararları Nelerdir?

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder