Kayısının Faydaları Nelerdir?

Zengin besin değerine sahip meyveler arasında yer alır. Kayısı, 2 ile 10 metre yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz prunus cinsinden bir ağaçtır. Kayısı, daha çok Akdeniz'e yakın ülkelerde yetişir. Anavatanının Türkiye olarak kabul edildiği kayısı, sıcak veya ılık iklim ortamlarında yetişebilen turuncu renkte, sert çekirdekli, güzel kokulu bir meyvedir.


Kayısı, zengin besin değeri ve sağlığa olan sınırsız faydaları ile çok fazla tüketilir. A, C, E, K vitamini ile bakır, magnezyum, potasyum, manganez, fosfor ve zengin mineral bileşenler içerir. Özellikle yaz aylarında sağlık için bolca tüketilmesi gereken bir meyve çeşididir. Mükemmel bir diyet lifi kaynağı olan kayısının insan sağlığına başlıca faydalarına birlikte bakalım.

 

Kayısının Faydaları


Sindirim Sisteminin Sağlığını Korumada Yardımcı Olur


Kayısının bileşenindeki çözünebilir lif, bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasını destekler. Sindirimde önemli bir sorun olan yağ asitlerini parçalamada yardımcı olur. Böylece sindirim hareketliliği artar. Kayısının içeriğindeki lif, bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleştiği durum anlamına gelen kabızlığı ve genellikle gastrointestinal kanalda bir yerlerde gaz birikmesi nedeniyle oluşan ve önemli sorunlara yol açan şişkinliği gidermede önemli faydalar sağlar. Vücudun adeta süpürgesi olan bu lifler, vücudu toksinlerden arındırıp temizler.

 

Kilo Vermeye Yardımcı Olur


Kayısının içeriğindeki zengin lifler, iştahı baskılayıp uzun süre tok kalmamızı sağlar. Tokluk hissini en üst seviyeye çıkaran bu lifler sayesinde vücut daha az besin tüketimine ihtiyaç duyar. Kayısı, canlı organizmada enerjiyi sağlamak için oluşan yaşambilimsel ve kimyasal değişimlerin tümü anlamına gelen metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Böylece kilo vermeye yardımcı olur.

 

Kalp ve Damar Sağlığını Korur


Kayısı, yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metal olan potasyum bakımından oldukça zengindir. Kan basıncının düzenli olması, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kayısının bileşeninde yer alan potasyum kan basıncını düşürmede yardımcı olur. Kayısı böylece en önemli kalp sorunlarından olan ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan kalp krizini önlemede önemli faydalar sağlar. LDL olarak adlandırılan kötü kolesterol de kalp sağlığını bozar. Kayısıda bulunan lifler, kolesterol seviyesini düşürerek kalbin sağlığını korumada yardımcı olur.

 

Kemikleri Güçlendirir ve Kemik Erimesini Önler


Kuru kayısı, kemikleri güçlendiren, kemik erimesiyle savaşan, kemik sağlığı denince akla gelen ilk mineral olan önemli miktarda kalsiyum mineralini içerir. Kayısı, kemik sağlığını korumada önemli bir mineral olan potasyum bakımından da oldukça zengindir. İyi bir kalsiyum ve potasyum deposu olan kayısı özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi sorunu olanların özellikle tüketmeleri gereken besinler arasında yer alır.

 

Demir Eksikliğini Gidermede Yardımcı Olur


Kayısı, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan olumsuz bir durum olan kansızlık ya da anemiye önemli faydalar sağlar. Kayısı, içeriğindeki bileşenler sayesinde kan kalitesini artırıp vücudun demir eksikliğini gidermede önemli faydalar sağlar.

 

Cilt Kırışıklıklarını ve Hastalıklarını Giderir


Kayısının özellikle de kayısı çekirdeğinin A, E ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bileşenler içermesi cilt kırışıklıklarını gidermede önemli faydalar sağlar. İçerdiği A ve E vitaminleri ile Omega 6 sayesinde cildin sıkılaşmasında önemli rol oynar. Kayısı, ayrıca kronik, iltihaplı bir deri hastalığı olan egzama ve cilt hücrelerinin normalden birkaç kat daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt bozukluğu olan sedef hastalığına da önemli faydalar sağlar. Kaşıntı sorunlarını giderilmesinde yardımcı olur.

 

Kan Basıncını Dengelemede Yardımcı Olur


Kayısı, yüksek oranda magnezyum içerdiği için kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmede etkili olur. LDL olarak adlandırılan kötü kolesterol de kan basıncı dengesinde olumsuzluğa neden olduğu için kayısı da bulunan lifler kolesterol seviyesinin düşmesinde önemli faydalar sağlar.

 

Göz Sağlığını Korur


Kayısı, A vitamini bakımından oldukça zengindir. Göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biri olan A vitamini gözün gece görüşünü kuvvetlendirir. A vitamini görme gücünü artırır ve göz hastalıklarının oluşumunu, özellikle de göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasına bağlı olarak görmenin azalmasıyla sonuçlanan bir hastalık olan kataraktı erteler. Kayısı, retinol, yaşa bağlı olarak görülen makula dejenerasyonunu önler. Son zamanlarda çok fazla görülen göz kuruluğunu gidermede yardımcı olur.

 

Vücut İçin Bir Mineral ve Vitamin Deposudur


Kayısı, magnezyum, potasyum, manganez, bakır ve fosfor gibi mineralleri bol miktarda içerir. Vücudun çok önemli bir ihtiyacı olan bu vitamin ve mineraller için kayısı tüketimi tavsiye edilir.

 

Saçları Besler, Saç Derisi Sorunlarını Giderir


Kayısı çekirdeği yağındaki E vitamininin saç üzerinde nemlendirici bir etkisi vardır. Kayısı çekirdeğindeki bu yağ saç köklerine kadar uzanarak, saçların gürleşmesini sağlar. Saç kırıklarının oluşmasını engellemede yardımcı olur. Yeni saç gelişimini destekler. Kayısı, ayrıca saç derisinde ortaya çıkan hastalıkları gidermede yardımcı olur. Kafa derisi, kepek, sedef ve egzama gibi sorunları gidermede önemli yararlar sağlar.

 

Solunum Yolu Rahatsızlıklarını Gidermede Yardımcı Olur


Kayısı, içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde önemli solunum yolları hastalıkları arasında yer alan soğuk algınlığı, grip ve astıma önemli faydalar sağlar. Kayısıdaki E vitamini serbest radikaller ile sürekli olarak savaşır. Böylece bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanı olan bağışıklık sistemi diğer ismiyle immün sistemin güçlenmesini sağlar. Bu da soğuk algınlığı ve grip gibi sorunları önlemede yardımcı olur.

 

Karaciğer Yağlanmasını Önlemede Yardımcı Olur


Karaciğer yağlanmasında hepatosit adı verilen hücrelerde yağ damlacıklar halinde birikir. Kayısı, içerdiği bileşenler sayesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak karaciğer hücrelerinin olması gerekenden daha fazla yağ biriktirmesiyle oluşan yaygın bir hastalık olan karaciğer yağlanmasını önlemede yardımcı olur. Karaciğer hasarlarına karşı vücut sağlığına önemli destek sağlar.

 

İltihap Gidericidir


İltihap ya da diğer ismiyle yangı; vücudun mikrop, zararlı madde, ölü hücre ve dokuları ortadan kaldırmak için kullandığı savunma yöntemidir. Vücudun iltihap ile savaşında bağışıklık sistemi hücreleri ve kan damarları görev yapar. Kayısı, iltihap önleyici kimyasal bir madde olan beta-kriptoksin açısından oldukça zengin bileşenler içerir. Kayısıdaki magnezyum da iltihaptan kaynaklanan ağrıları gidermede önemli faydalar sağlar.


Ayrıca bakınız

İncirin Faydaları Nelerdir?

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Narın Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Limonun Faydaları Nelerdir?

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Balın Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Sütün Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin Faydaları

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder