Kabus Nedir? Kabus Görmenin Nedenleri Nelerdir? Kabus Görmek Nasıl Önlenir?

Kabus, korku içeren kötü rüyalar anlamına gelir. Daha çok gerçek hayatımızın bir yansıması şeklinde gerçekleşen kabuslar, kişilerde ciddi etkiler bırakabilir. Hayatta her zaman yaşanması mümkün olan olumsuz olayların, korkuların, kişiler üzerinde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantı durumu olan travmaların bir yansımasıdır.

 

Kabuslar, bir olay, kimse ya da nesnenin insanın iç dünyasında oluşturduğu, uyandırdığı yankı, etki, tepki, izlenim olan duygularımızın tercümanlarıdır. Kişinin uykudan uyanmasına neden olan kabuslar, genellikle şiddetli korku, öfke ve duyulan ciddi kaygıların sonucudur.

 

Şimdi, genellikle en büyük korkularımızı yaşamamıza neden olan, kişinin korkuyla uyanmasını doğuran ve kişi uyandığı zaman da etkisi süren ''korkulu rüyalar'' olarak da adlandırılan kabus görmenin başlıca nedenleri nelerdir, sürekli kabus görmek nasıl önlenir? sorularına cevap vermeye çalışalım.

 

Kabus Görmenin Nedenleri

 

Kaygı ve Stresli Yaşam Biçimi

 

Kötü bir sonuç doğacak diye duyulan üzüntü, tasa anlamındaki kaygı ve kişinin algıladığı herhangi bir tehdit ile fiziksel ve duygusal olarak başa çıkamaması nedeniyle oluşan ve günlük hayatını genellikle olumsuz etkileyen gerilimli bir süreç olan stres, kabus görmenin en önemli nedenleri arasında yer alır. Cinsel ya da fiziksel anlamda istismara uğrayan kişilerde oluşan travmaların yol açtığı stres bozukluğu da kabus görmeyi etkiler.

 

Baharatlı, Yağlı ve Bol Acılı Yiyecekler


Tüketilen besinlerin içeriği ve zamanı rüyaları görmede etkili olur. Canlı organizmada devinimi, enerjiyi sağlamak için oluşan yaşambilimsel ve kimyasal değişimlerin tümü olan metabolizma, baharatlı, çok yağlı ve bol acı içeren yiyeceklerden olumsuz etkilenir.

 

Yiyeceklerin tüketim zamanı rüyaları önemli ölçüde etkiler. Acı ve baharatlı yiyecekler ile geç saatlerde tüketilen ağır yemekler özellikle çok yağlı yemek metabolizma faaliyetlerini ve vücut sıcaklığını arttırır. Bu da kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığı olan uykusuzluğa neden olur. Kötü rüyalar olarak adlandırılan kabus görmemize neden olur.

 

Fazla Alkol Tüketmek

 

Alkol, özellikle hafıza ve öğrenme açısından çok önemli olan REM uykusuna zarar verir. Uykunun rüya görülen evresini olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalar alkol tüketimi uykuya dalmada yardımcı olsa da alkol; uykunun kişilere sağladığı bazı önemli faydalardan kişiyi mahrum bırakır. Gece, dinlenme kalitesini önemli oranda azaltır. Bu da yaşanılan travmaların, kötü olayların ve korkuların bir yansıması olan kabus için uygun ortam anlamına gelir.

 

Kullanılan Bazı İlaçlar

 

Sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden oluşturan bir duygu durum bozukluğu olan depresyon ve davranış bozuklukları ile birlikte görülen entellektüel fonksiyonların önemli oranda azalması olarak tanımlanabilen mental sorunların tedavisinde kullanılan ilaçlar olan antidepresanlar kabus görmenin nedenleri arasında yer alır. Uyuşturucu ilaçları, yatıştırıcı özellikli ilaçlar da vücutta oluşturdukları farklı etkiler nedeniyle kabus görmeyi etkiler. Sigara bırakmak için de kullanılan bazı ilaçlar da aynı sonuçlara neden olur.

 

Bazı Hastalıklar

 

Ciddi kalp ve damar yolu hastalıkları, uykuda nefesin kesilmesine neden olan bazı hastalıklar, ateşli hastalıklar uyuyamama hastalığı olarak adlandırılan, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesi sorunu olan insomnianın nedenleri arasında yer alır. Bu da kötü rüyalar olarak adlandırılan kabus görmeye yol açar.

 

Önemli Kazalar, Ağır Ameliyatlar


Kişinin beklemediği, ölümlere ve ciddi yaralanmalara neden olan kazalar da kişilerde travmaya neden olur. Yine bir anda çok önemli bir sağlık sorununun ortaya çıkması neticesindeki ağır ameliyatlar da kişide ciddi strese neden olur. Bu da kabus görmeyi etkileyen nedenler arasında yer alır.

 

Sürekli Kabus Görmek Nasıl Önlenir?


Kabusa neden olan durumları, nedenleri ortadan kaldırmak, kabus görmeyi engelleme veya azaltma anlamına gelir. Kaygılı ve stresli yaşam biçiminden uzaklaşmak, neşeli olmak, hafif yiyeceklerle beslenmek, yemekleri yatmadan çok erken yemek, çok acılı, bol baharatlı ve gereğinden fazla yağlı yiyecekleri tüketmekten vazgeçmek kabus görmeyi ortadan kaldıran veya azaltan durumlardır.

 

Uykunun rüya görülen evresini olumsuz etkileyen, uykunun sağladığı bazı önemli faydalardan kişileri yoksun bırakan alkol tüketimini sonlandırmak veya minimize etmek, bir duygu durum bozukluğu olan depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ile davranış bozuklukları ile görülen mental sorunlarda kullanılan ilaç kullanımının sebeplerini ortadan kaldırmak da sürekli kabus görmeyi engellemede yardımcı olur.

 

Uykuda nefesin kesilmesine yol açan bazı hastalıklar ile kalp ve damar hastalıklarının oluşum nedenlerini ortadan kaldırmak ve bu anlamda bir beslenme kültürü edinmek ve hareketli yaşam tarzı benimsemek de kabus görmeyi önlemede önemli faydalar sağlar, kabus görmeyi en aza indirir.


Ayrıca bakınız

Rüyada Para Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Ölmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Bebek Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Hamile Kalmak Ne Anlama Gelir?

Rüyada Deniz Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Araba Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Ağlamak Ne Anlama Gelir?

Rüyada Uçmak Ne Anlama Gelir?

Rüyada Kedi Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Köpek Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Yılan Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Saç Görmek Ne Anlama Gelir?

Kabus Nedir? Kabus Görmenin Nedenleri Nelerdir? Kabus Görmek Nasıl Önlenir?

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder