Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak, cucurbita familyası içerisinde yer alan tek yıllık bir bitkidir. Kabak meyvesinin içinin kurutulmasıyla elde edilen kabak çekirdeği, halk arasında çok sevilen ve tüketimi yaygın kuruyemişler arasında yer alır. Tohum olarak kullanılabildiği gibi yiyecek olarak da tüketilebilir. Kabak çekirdeği, bitkinin meyvesinin içinde oluşan tohumların ayıklanmasından elde edilir.

Kabak çekirdeği denince şüphesiz toprak yapısının uygun olması nedeniyle Nevşehir ili aklımıza gelir. Nevşehir ilinin neredeyse her tarafında üretimi yaygın bir bitki türüdür.

Kabak çekirdeğinin doğal olması, herhangi bir kimyasal içermemesi onu sağlık açısından ön plana çıkaran özellikleridir. Bu yazımızda kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir, kabak çekirdeği neye iyi gelir? sorularının cevaplarını bulmaya çalışacağız.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

İnflamasyon (İltihap) Gidericidir

Kabak çekirdeği, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar, kimyasal maddeler, vücuda giren bazı cisimlerin yol açtığı vücuttaki iltihaplanmanın (inflamasyon) etkisini azaltıp iltihaplanmayı gidermede önemli faydalar sağlar.

Kolesterolü Düşürüp Kalp ve Damar Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

Kalp ve damar sağlığı için kolesterol değerleri oldukça önemlidir. Kabak çekirdeği, kimyasal yapıları kolesterolün yapısıyla bağlantılı olan fitosteroller ve vücut için gerekli olup insan vücudunda üretilemeyip gıdalardan elde edilen doymamış yağ asitlerinden olan omega-3 yağları bakımından oldukça zengin bileşenler içerir. Fitosteroller ve omega-3 yağları LDL olarak bilinen kötü kolesterolü düşürmede yardımcı olur. Böylece en önemli kalp problemlerinden olan kalp krizini önlemede önemli faydalar sağlar. Ani ve kısmi felçlerin oluşumunu önlemede yardımcı olur.

Kan Basıncını Azaltır

Kabak çekirdeği, bakır, çinko ve magnezyum bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeği, içerisindeki yüksek bakır oranı ile kanda en çok sayıda bulunan hücre türü olan kırmızı kan hücresinin sayısının artmasını sağlar. Kırmız kan hücreleri, vücut dokularına oksijen taşınmasında başlıca araç durumundadır. Kabak çekirdeği böylece kanın oksijenli geçişini iyileştirmede önemli bir destek sağlar.

Bağışıklık (İmmün) Sisteminin Güçlenmesini Sağlar

Kabak çekirdeği; fosfor, magnezyum, E vitamini ve B6 vitamini açısından zengin bileşenlere sahiptir. E vitamini, vücutta üretilen veya gıdalardan sağlanan ve hücre hasarlarını önleyen bileşikler olan serbest radikalleri temizleyen ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeği, bu özelliği sayesinde hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan sistem olan bağışıklık veya immün sistemi korumada çok önemli faydalar sağlar.

Sindirim Sistemini Düzenlemede Önemli Faydalar Sağlar

Sindirim sistemi, besinlerin vücutta yapı taşlarına parçalanması ve kullanılmayan kısımlarının atılması sürecindeki tüm işlevlerin yerine getirilmesinden sorumlu organların oluşturduğu sistemdir. Mide ve bağırsaklar, sindirim sisteminin en önemli bileşenleridir. Kabak çekirdeğinin bileşenindeki yüksek lif içeriği, fosfor, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum ve sodyum gibi mineraller ve E vitamini sindirim sistemini düzenlemede önemli faydalar sağlar. Ayrıca bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin yok edilmesinde ve oluşumunu önlemede oldukça etkili olur.

Sperm Kalitesini Artırabilir

Kabak çekirdeği, erkek bireylere ait üreme hücresi olan spermler üzerinde olumlu faydalar sağlar. Kabak çekirdeği, vücudun üretemediği veya depolayamadığı bir element olan ve vücut tarafından hücre üretiminde kullanılan çinko içeriği bakımından oldukça zengindir. Çinko eksikliği, sperm kalitesinin düşmesine neden olur. Kabak çekirdeği, bu özellikleri sayesinde erkek üreme hücresi olan spermler üzerinde oldukça önemli faydalar sağlar.

Kemik Sağlığını Korur, Kemik Erimesini (Osteoporoz) Önlemede Yardımcı Olur

Kemik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelen ilk mineraller, vücutta en fazla bulunan mineraller olan kalsiyum ve magnezyumdur. Vücudun kendi başına üretemediği genellikle gıdalardan elde edilen magnezyum minerali, kemikler için oldukça önemlidir. Kabak çekirdeği, kemik oluşumunu destekleyen magnezyum için oldukça önemli bileşenler içerir. Magnezyum, kemik yoğunluğunu destekleyerek zamanla kemik kalitesinin ve yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak kırık oluşumlarına neden olan bir hastalık olan ve görülme sıklığı yaş ile doğru orantılı olarak artan osteoporozu (kemik erimesi) önlemede önemli faydalar sağlar.

Prostat Büyümesini Önlemede Önemli Faydalar Sağlar

Prostatın iç kısmında bulunan bezlerin büyümesiyle oluşan prostat büyümesi, erkeklerde daha çok ileri yaşlarda görülen ve kişinin sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Kabak çekirdeği, içeriğinde yer alan bileşenler sayesinde prostat büyümesine karşı prostat bezini korumada önemli faydalar sağlar. Ayrıca prostat büyümesi olan bazı erkeklerde oldukça sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve mesane taşları için yardımcı olabilir.

Kan Şekerini Dengelemede Yardımcı Olur

Kuruyemişlerden olan kabak çekirdeği, omega-3 yağları bakımından oldukça zengin içeriklere sahiptir. Düşük karbonhidrat değerine sahip olan kabak çekirdeği, kan şekerini dengelemede yardımcı olur.

Böbrek Taşlarını Önlemede Yardımcı Olur

Kabak çekirdeği, E vitamini bakımından oldukça önemli bileşenler içerir. E vitamini, antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeği, bileşenindeki zengin antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki toksinleri azaltmaya yardımcı olur. Ağız yoluyla alınan gıdaların sindirilmesi sonucunda oluşan bazı zararlı ve atık maddeleri süzerek dışarı atma görevini sağlayan böbreklerin fonksiyonlarının düzenli olmasında önemli faydalar sağlar.

Uyku Kalitesinin Artmasını Sağlar

Kabak çekirdeği, vücudun üretemediği veya depolayamadığı bir element olan çinko bakımından zengin bileşenler içerir. Bu çinko bileşeni sayesinde insana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren serotonine yardımcı olabilir. Bu da insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku ve uykusuzluk döngüsünü düzenlemeye yardımcı bir hormon olan melatonine dönüşür. Böylece uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur.

Ayrıca bakınız

İncirin Faydaları Nelerdir?

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Narın Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Limonun Faydaları Nelerdir?

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Balın Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Sütün Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin Faydaları

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder