Balın Faydaları Nelerdir?

Bal, çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından elde edilen tatlı, lezzetli bir besin kaynağıdır. Bin bir derde deva olan bal; glikoz, fruktoz, demir, sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşur.

Bal, B vitamini bakımından oldukça zengindir. Bal, bu özellikleri ile birçok önemli hastalık için adeta bir şifa kaynağıdır. Yaklaşık sekiz bin yıllık bir geçmişi olan balın insan sağlığına olan mucizevî faydalarına birlikte bakalım.

 
Balın Faydaları
 
Antiseptik Özelliği Vardır

Mikropları, yani dokulara yerleşerek hastalığa yol açan bakteri, virüs, mantar gibi tek hücreli asalak canlıları yok etmek sağlıklı yaşamın temel koşullarından biridir. Antiseptik, bu amaçla geliştirilmiş "mikrop" öldürücüler arasında yer alır. Demir, kalsiyum, fosfat, sodyum klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşan bal; B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu yüzden balın güçlü antiseptik, antibakteriyel özelliği vardır. Bal; antibakteriyel ve tek hücreli mantarların neden olduğu bir tür enfeksiyon hastalığı olan deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi birtakım belirtiler ile ortaya çıkan mantar önleyici özelliklere sahiptir.

 
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bal, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanı olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun direncini artırarak vücudu enfeksiyonlardan korur. Demir, kalsiyum, fosfat, sodyum klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşan bal; B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu da balın bağışıklık sistemini güçlendirmede ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır.

 
Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Zengin antioksidan içeriğine sahip olan bal, toksinlerin atılımını sağlarken içerdiği vitamin, mineral, enzimler sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Vücutta depolanan yağın sindirilmesine yardımcı olur. Bal, vücudu uzun süre tok tuttuğu için açlık salınımını baskılar. Bu da daha az gıda tüketimi anlamına gelir. Bal, bu özellikler sayesinde kilo vermede önemli faydalar sağlar.

 
İyi Bir Enerji Kaynağıdır

Bal, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşik olan temel karbonhidratların kaynağıdır. İçeriğinde genel olarak yüzde 80-85 karbonhidrat bulunur. Karbonhidratlar, vücudun enerjisini sağlayan en önemli besin kaynakları arasında yer alır. Karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından glikoza dönüştürülür. Balın karbonhidratlar açısından zengin bileşenlere sahip olması balın çok iyi bir enerji kaynağı olduğunu ortaya koyar. Bal, vücuda güç verir.

 
Mide Sorunlarını Gidermede Yardımcı Olur

Sindirim sistemini düzenleme özelliğine sahip olan bal, açlık nedeniyle artan mide asidini nötralize ederek mideyi rahatlatır. Yapılan çalışmalar balın antimikrobiyel etkisinin akut ve kronik mide lezyonlarına karşı mideyi koruduğunu ortaya koymaktadır. Uzun süreli açlık nedeniyle oluşan mide rahatsızlıklarını gidermede yardımcı olur.

Mide yaralarının hızla iyileşmesine yardımcı olan bal, içerisinde yer alan bakteri önleyici maddeler ile bakteri oluşumunu önler. Bu özelliği ile bal, ülsere en iyi gelen besinler arasında yer alır. Bakteriyel gastroenterit gibi sorunlara yardımcı olur.

 
Beyni Güçlendirir

Birçok farklı vitamin ve mineral içeren bal, bileşenindeki polifenol ve flovonoidler sayesinde bilişsel yetenek ve aktiviteleri güçlendirir. Hafızanın güçlenmesini sağlar. Bal, bu özellikleri sayesinde bir işle meşgul olan zihnin, bu meşguliyeti bozacak her türlü dış uyarana karşı kendisini kapatması olan ''konsantrasyon'' diğer ismiyle ''odaklanma''ya önemli faydalar sağlar.

 
Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Balın yapısında bulunan fenolik ve flavanoid bileşikler, vücudun herhangi bir organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan ölümcül bir hastalık olan kanseri önlemede önemli faydalar sağlar. Kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler oluşturur. Bal, anti-tümör özelliklere sahiptir.

 
Kolesterol Seviyesini Düzenler

Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL yüksekliği; damar tıkanıklığı, damar sertliği dolayısıyla kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli oranda arttırır. Bal, içeriğindeki bileşenler sayesinde yüksek kolesterolü kontrol altına alır ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerinin artmasına yardımcı olur.

 
Zengin Bir Antioksidan Kaynağıdır

Antioksidan, vücudun çevresel ve diğer basınçlara reaksiyon olarak ürettiği dengesiz moleküller ve serbest radikallerin neden olduğu hücrelerin zarar görme durumunu önleyen veya yavaşlatan maddedir. Bal, bitki kaynaklı besinlerde yer alan ve etkili antioksidanlar arasında gösterilen polifenoller bakımından oldukça zengin bileşenler içerir. Bal, serbest radikallerin vücuttan atılmasında etkili olan nutrasötikler içerir. Bu antioksidanlar sayesinde bal, vücudumuzu kanser ve kalp gibi önemli hastalıklardan korumada önemli faydalar sağlar.

 
Cilt Sağlığını Korur

Balda; B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri bol miktarda bulunur. Bu vitaminler sayesinde bal, cildin canlı, parlak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Ciltte serbest radikallerin yol açtığı hasarları onarmaya yardımcı olur. B3 vitamini sayesinde ciltte oluşabilecek iltihapları önler. Cildin uzun süre nemli kalmasını sağlar. Baldaki B6 vitamini ciltte hücre yenilenmesine ve cilt kırışıklıklarını gidermede yardımcı olur.

Balın içerisindeki yüksek orandaki C vitamini ciltte kuruluğa bağlı olarak görülen kaşıntı ve kızarıklık gibi problemleri engellemede önemli faydalar sağlar. Bal, ciltte sivilce ve akne oluşumunu önlemede yardımcı olur. Antiseptik özelliği sayesinde ciltteki yaraların çabucak iyileşmesine ortam hazırlar. Cilt maskelerinde kullanıldığı zaman mevcut sivilcelerin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

 
Uyku Kalitesini Artırır

Bal, rahatlamamıza yardımcı olan, vücudu uykuya hazırlayan bir hormon olan triptofan ismiyle bilinen bir kimyasal içerir. Vücuda alınan triptofan serotonine, serotonin de melatonine dönüştürülür. Serotonin, insana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi verir. Melatonin ise uykunun süresini ve kalitesini düzenler. Bu özellikleriyle bal, kaliteli bir uyku uyumamızı sağlamada yardımcı olur.

 
Kepeği Önler

Bal, antibakteriyel özellikleri sayesinde hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen, beyaz ve gri cilt pullarının saç derisinde ya da saçın üzerinde görünmesine neden olan, yaygın bir cilt sorunu kepeği önlemede yardımcı olur. Düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketilen bal, oldukça can sıkıcı bir problem olan kepek ve kaşıntılı kafa derisindeki sorunu gidermede önemli faydalar sağlar.

 
Vitamin ve Mineral Deposudur

Bal, önemli miktarda glikoz, fruktoz, magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt ve fosfor gibi mineralleri içerir. Balda; B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri bulunur. Bu özellikleriyle bal vücut için adeta bir vitamin ve mineral deposudur.

 
Yaraları İyileştirir

Balın içinde bulunan maddelerin mikrop öldürme özelliği vardır. Bal, antioksidanlar bakımından zengin bileşenler içerir. Bal, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde vücut için nemli bir ortam sağlayarak yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırmasında yardımcı olur. 

 
Doğal Tatlandırıcıdır

Bal, doğal özelliği sayesinde birçok yiyecek ve içecekte şeker yerine kullanılabilir. Yüksek miktarda glikoz ve fruktoz içerir. Doğal şekerden dahi iyi bir tatlandırıcı olarak bilinir.

Ayrıca bakınız

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Balın Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Sütün Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin Faydaları

İncirin Faydaları Nelerdir?

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Narın Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Limonun Faydaları Nelerdir?

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?


Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder