Araçlardaki İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler

Yaşam gereği yollarda sürekli bir hareketlilik söz konusudur. Bu hareketlilik, bir karayolu taşıtının diğer bir taşıta, yayaya, hayvana, ağaca veya herhangi başka bir nesneye çarpması olan trafik kazasına neden olabilmektedir. Trafik kazaları, genellikle yaralanma, ölüm ya da maddi hasarla sonuçlanır

Kazalarda en önemli şey, çeşitli kaza ve yaralanmalar sonucunda yaralıların sağlık kuruluşuna götürülene kadar geçecek zamanda, kişilerin mevcut durumlarının daha kötüye gitmesini önlemeye yönelik uygulamalar olan ilk yardımdır. Bilinçli ve doğru uygulanan ilk yardım, yaralanmaların etkisini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olup birçok hayatın kurtarılmasına vesile olduğu gibi bilinçsizce yapılan ilk yardım uygulamaları birçok canın gitmesine neden olabilmektedir.

İlk yardımda ilk yardım ve tıbbi tedavi vermek için kullanılan tıbbi cihaz, tıbbi çanta, malzeme ve ekipman topluluğu olan ilk yardım çantası önemli rol oynar. İlk yardım çantası, birçok hayatın kazalarla karşılaştığı yerlerde tüm durumlar düşünülerek düzenlenmiştir.

Kaza olmadan önce mutlaka ilk yardım eğitimi alınmalı ve ilk yardım çantasında bulunan malzemelerin nasıl kullanıldığı öğrenilmelidir. Belli aralıklarla ilk yardım çantası içinde yer alan malzemeler kontrol edilmeli ve ilk yardım çantası temizlenmelidir. Yıpranan, kullanım süresi geçen, eksilen malzemelerin yerine yenileri bırakılmalıdır.

İlk yardımda dikkat edilmesi gereken esas unsur yaralıya zarar vermemektir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek yerine ilgili yerlerden gerekli bilgiler edinilmelidir. Bunun için İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasında eğitici birçok önemli görsel sunum mevcuttur. Buralardan bilgi edinmeye çalışmak önemli faydalar sağlayacaktır. Peki, bu kadar önemli olan ilk yardımın en önemli bileşeni olan ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler nelerdir? Şimdi bunları birlikte öğrenelim.

 
Araçlarda İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler

Bir adet suni solunum maskesi

Bir adet el feneri

Yanık örtüsü

İki tıbbi cerrahi eldiven

10 adet yara bandı

1 adet paslanmaz küçük boy makas

İki adet büyük boy sargı bezi

Bir miktar çengelli iğne

3 adet üçgen sargı bezi

Hidrofil pamuk

Düdük

Bir adet 50 ml antiseptik solüsyon

1 adet esnek flaster

Gaz kompresi

Bir kutu hidrofil gaz steril

Bir adet otomatik turnike

 
Araçlarda İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler Ne İşe Yarar?

Solunum Maskesi: Oksijen oranının yeterli olmadığı veya havada istenmeyen mikro parçacıkların bulunduğu ortamlarda kullanılan kişisel koruyucu ekipman türleri arasında yer alan ilk yardım malzemesidir.

El Feneri: Işık vermek amacıyla pilden aldığı elektrik enerjisini, ışık enerjisine dönüştüren saydam bir maddeden yapılmış bir ilk yardım aletidir. Kaza zamanında hem yarayı görmek hem de konumu belli etmek açısından önemli faydalar sağlar.

Yanık Örtüsü: Acil ilk yardımda ve yanıklar tedavisinde uygulanan steril jel emdirilmiş yanık sargıları ile jel, tüp ve poşetlerinden oluşan ilk yardım malzemesidir.

Yara Bandı: Vücut üzerinde yara olan yerlere yapıştırılarak yaraları korumak amacıyla özel olarak üretilmiş, üzerinde ilaç olan ve küçük şerit şeklinde hazırlanmış olan bir yara koruyucu banttır. Kaza anında ufak yaraların mikrop kapmasını önlemek amacıyla kullanılır.

Makas: Arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan ilk yardım esnasında birçok işlemde kullanılan araçtır.

Sargı Bezi: Halk tabiriyle bandaj, herhangi bir yaralanma durumunda yaraya konan pansuman bezini sarmaya ya da sargıyı desteklemeye yarar. Kırıklarda, kırık olan bölgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak için de kullanılır.

Çengelli İğne: Basit bir yay mekanizması ve bir toka içeren emniyet pimine denir. İlk yardım malzemeleri arasında yer alıp kaza anında sargı bezlerinin tutturulmasında kullanılır.

Üçgen Sargı Bezi: Kazalarda kırılan, incinen, burkulan yerlerin tespiti ve askıya alınması için kullanılır. Aşırı kanamalı yerlerde sıkı bandaj yapılarak kanamanın durdurulmasını sağlar.

Hidrofil Pamuk: Yara üzerine pansuman malzemesi olarak steril gazlı bez ile üstünü örtmede ve kırıklarda tespit malzemelerinin altını beslemede kullanılır.

Düdük: Üflendiği zaman keskin bir ses çıkaran genellikle işaret vermek için kullanılan çeşitli boyutları olan bir araçtır. Kaza anında güvenlik amaçlı kullanılır.

Antiseptik Solüsyon: Yaraların temizlenmesi için kullanılan sıvı maddelerdir. Kaza anında yaraların temizlenmesine ve mikroplardan arınmasına yardımcı olur.

Flaster: Tam boyutlu bir bandaj gerektirecek kadar ciddi yaralanmalar için kullanılan küçük bir pansumandır. Yapışkan bandaj olarak bilinir.

Gaz Kompresi: Kompresler açık yara bakımlarında ve tedavisinde kullanılır. Yüksek emici güce sahip olduğundan kanamalarda etkili bir şekilde kullanılır.

Hidrofil Gaz Steril: Genellikle pamuktan üretilen yara pansumanlarında oluşan akıntıları emerek temizlemek ve tamponlama yapmak için kullanılır.

Otomatik Turnike: Önü alınamayan, yaşamı ciddi tehlikeye sokan kanamalarda uygulanan yaranın yukarısına, yaraya değmeyecek şekilde yapılan bir uygulamadır. Diğer uygulamalar sonuç vermediği zaman en son başvurulan durumdur.

Tıbbi Eldiven: Lateks, nitril kauçuk, neopren gibi farklı polimerlerden yapılan kaza anında yaraya temiz bir şekilde müdahale etmek için kullanılan bir ilk yardım malzemesidir.

 
Araçlarda İlk Yardım Çantası Dışında Gerekli Olan Bazı Malzemeler

Kaza tutanağı

Acil durum telefonları

Kalem

Şişe su

Yanık merhemi

Küçük not defteri

Akü takviye cihazı

Yangın tüpü

Yedek piller

Araç kullanım kılavuzu

Küçük çakı

Peçete

Kan grubu kartı

Islak mendil

Dermatol

Acil durumda ilk ulaşılması gereken kişilerin telefonları


Araçlarda İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler Görseller

 

Suni Solunum Maskesi


El Feneri


Yanık Örtüsü





Cerrahi Eldiven

 


Yara Bandı


Makas


Sargı Bezi


Çengelli İğne


Üçgen Sargı Bezi

 


Hidrofil Pamuk



Düdük


Antiseptik Solüsyon


Flaster



Gaz Kompresi



Otomatik Turnike

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder