Zeytinin Faydaları

Zeytin, 1000 yıllık ömrü olan ağaçlardan elde edilen insan sağlığına sınırsız faydalar sağlayan bir besin maddesidir. Lezzetiyle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, vücuda gerekli amino asitleri ve vitaminleri sağlar. Zeytin, E vitamini, demir, bakır ve kalsiyum bakımından oldukça zengin bileşenler içerir.

Zeytin; kilo verme, kolesterolü düzenleme, kansızlığı giderme, kan basıncını kontrol etme, cilt sağlığını koruma, kalp ve damar hastalıklarını önleme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi önemli sağlık sorunlarını önleme açısından vücut için adeta bir şifa kaynağıdır.

Mucizevi Bir Besin Olan Zeytinin Vücudumuz İçin Başlıca Faydalarını Şöyle Sıralayabiliriz:

Zeytin Kanseri Önlemede Yardımcı Olur

Zeytin Kolesterolü Düzenler

Zeytin Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Zeytin Kansızlığı Önler

Zeytin Kan Basıncını Kontrol Eder

Zeytin Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zeytin İyi Bir Demir Kaynağıdır

Zeytin Kalp ve Damar Hastalıklarını Önler

Zeytin Zengin Antioksidan İçerir

Zeytin Cilt Sağlığını Korur

Zeytin Saçları Gürleştirir

Zeytin Sindirim Sistemini Besler

Zeytin Göz Sağlığını Olumlu Etkiler

 
1. Zeytin Kanseri Önlemede Yardımcı Olur

Antioksidanlar, kanserojen olarak hareket eden nitrojen bazlı moleküllerin oluşumunu engeller. Doğal bir antioksidan olan zeytin bu özelliği sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır. Maddenin prostat, meme ve pankreas kanserleri üzerinde etkili olduğu uzmanlar tarafından öne sürülmektedir. Zeytindeki fenolik bileşikler, çeşitli kanser türlerinin tedavisinde ve önlenmesinde ön plana çıkar.

 
2. Zeytin İyi Bir Demir Kaynağıdır

Tüm vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kullanılan demir, güçlü bir bağışıklık sistemi için de oldukça önemlidir. Zeytin, özellikle de siyah zeytinde demir oldukça yüksektir. Halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon problemleri, ilgisizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması gibi yan etkiler vücuttaki demir eksikliğine işaret eder. Buna benzer şikâyeti olanların zeytin tüketmeleri tavsiye edilir.

 
3. Zeytin Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Zeytin, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde posa ve faydalı yağlar içermesi sebebiyle midede dolgunluk hissi oluşturup mideyi tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur. Zeytinin alındıktan sonra bir süre ılık suda bekletilerek yağı gittikten sonra tüketilmesi vücut kitle indeksini düşürür. Sağlıklı kilolara kavuşmamıza yardımcı olur.  

 
4. Zeytin Kansızlığı Önler

Yüksek oranda demir içeren zeytin; vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan kansızlığı önler. Özellikle siyah zeytinde demir çok yüksek olduğu için kansızlık sorunu olanlara şiddetle tavsiye edilir.

 
5. Zeytin Kan Basıncını Kontrol Eder

Zeytin, dolaşım sistemi atardamarları içindeki kan basıncını dengeler. Meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağı olan zeytin, zengin bir antioksidan olması nedeniyle vücut kan basıncı üzerinde olumlu katkılar sunar. Özellikle siyah zeytin bu özelliği ile ön plana çıkar.

 
6. Zeytin Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Demir oranı yüksek olan zeytin; hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir savunma kalkanı olan bağışıklık sitemini korur. Sistemdeki zararlı bakterilerle savaşan hücreleri güçlendirir. Zeytin, zengin antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

 
7. Zeytin Kolesterolü Düzenler

Zeytin, kötü kolesterol olarak da adlandırılan ve vücudun enerji için kullandığı yağ türü olan trigliseridleri atardamarlarda taşımakla görevli olan LDL'yi düşürür. Kalp krizi ve damar tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok önemli sağlık sorununa yol açan LDL'nin bir seviyede kalmasına yardımcı olur.

 
8. Zeytin Kalp ve Damar Hastalıklarını Önler

Zeytin yaprakları, doğal antibiyotik vazifesi görüp kalp-damar sistemini korur. Siyah zeytinin içerisindeki antioksidan besinler, kötü kolesterolü dengeleyip kalp hastalığını önlemede yardımcı olur. Zengin antioksidan içeren zeytin, damarların daralmasını ve sertleşmesini önler. Damar sertleşmesini engelleyen polifenol içerir. Kalpteki ritim bozuklukları üzerinde olumlu etkiler oluşturur.

 
9. Zeytin Zengin Antioksidan İçerir

Zeytin, zengin antioksidan içeren besinlerin başında gelir. Hastalıklara karşı savaşabilmek için adını sıkça duyduğumuz antioksidan, hem vücut hücrelerinden üretilen hem de gıdalardan elde edilebilen kimyasal bir maddedir. Hücrelerin dış etkenlerden korunması ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmeleri için antioksidan son derece önemlidir. Zeytin, zengin antioksidanlar içerdiği için vücudu toksinlerden arındırır.

 
10. Cilt Sağlığını Korur

Zeytin, cilt üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Zeytin yaprağı, bütün cilt tiplerinde düzenleyici bir etki oluşturur. Cilt kırışıklıklarını önler. Ciltte parlaklık sağlar. Zeytindeki E vitamini cildi ultraviyole radyasyona karşı koruduğu için cilt kanserine ve erken yaşlanmaya karşı da oldukça etkilidir. Hücre yenileyici bir etkiye sahiptir.

 
11. Zeytin Saçları Gürleştirir

Siyah zeytin, yağ asitleri ve koruyucu antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bunların başında E vitamini gelir. E vitamini; saçları derinlemesine nemlendirmek, saç dökülmesini azaltmak, yeni saç oluşumunu sağlamak, saç derisindeki kan dolaşımının hızlandırmak, besinleri kökten uca doğru taşımasına yardımcı olmak gibi saç üzerinde çok önemli etkilere sahiptir.

 
12. Zeytin Sindirim Sistemini Besler

Her anlamda bir şifa deposu olan zeytin, yüksek oranda posa ve faydalı yağlar içermesi sebebiyle midede dolgunluk hissi oluşturup mideyi tok tutar. Sindirim sisteminin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sınırlı sayıda zeytin tüketmek mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Bağırsak dostu olan zeytin, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Mide iltihabını tedavi etmede yardımcı olur. Kısacası zeytin; temel görevi gıdalardan enerji alarak, bedenin çalışmasını devam ettirmek ve aldığı gıdaların dışarı atılmasını sağlayan sindirim sistemini düzenli çalışmasına çok önemli katkı sunar.

 
13. Zeytin Göz Sağlığını Olumlu Etkiler

Zeytin, özellikle gözlerde retina sağlığına önemli katkılarda bulunur. A vitamini içerdiği için yaşlandıkça ortaya çıkan katarakt hastalığına iyi gelir. Yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Zengin bir antioksidan ve güçlü demir içeren zeytin gözü korur.

Ayrıca bakınız

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Balın Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Sütün Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin Faydaları

İncirin Faydaları Nelerdir?

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Narın Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Limonun Faydaları Nelerdir?

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?


Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder