Öksürük Nasıl Geçer?

Çok yaygın bir semptom olan ve hayatımız boyunca sık sık karşılaştığımız özellikle kış aylarında etkisini artıran bakteri ve virüslerin sebep olduğu öksürük, insan vücudunun gösterdiği ani bir tepki ve reflekstir. Bazı öksürük çeşitleri yaşam boyu devam edebilir. Bazıları da öksürüğe sebep olan hastalığın tedavi edilmesi ile geçer. Öksürüğün uzun süre devam etmesi birçok olumsuz sonuca işaret edebilir.

Öksürük, insan vücudunu, daha çok solunum yollarını ve akciğerleri tahriş eden balgam, mikrop ve toz gibi maddelere karşı korumaya ve temizlemeye yardımcı olur. Öksürük, soluduğumuz toksinlerin oldukça hızlı bir şekilde vücuttan dışarı atılmasına da yardımcı olur.

Öksürük, ciğerlerden gelen hava ile boğaza takılan yabancı cisimlerin dışarı atılmasını sağlayan bir savunma sistemidir. Üst solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak daha çok ortaya çıkar. Zatürre, akciğerde sıvı birikmesi, akciğer pıhtısı da öksürüğün önemli nedenleri arasında yer alır.

Öksürükte balgam bulunmayıp gıcıklanma hissi ile öksürük oluşursa buna kuru öksürük denir. Kuru öksürük, balgam çıkmayan, tahriş edici bir öksürük türüdür. Özellikle viral hastalıklarda görülür. Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilir. Kuru öksürük, nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygın görülür.

Kuru öksürük, kişinin sadece boğazını tahrip etmekle kalmayıp aynı zamanda kalitesiz bir uyku uyumasına neden olabilir. Özellikle astım hastalarının bulunduğu kötü kokulu ve havasız ortamlar öksürük krizini tetikleyebilmektedir. Kuru öksürük, bazen basit bir rahatsızlığın semptomu olabileceği gibi bazen de akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Öksürük ile beraber gelen sıvı koyu kıvamlı akıntılara da balgamlı öksürük denir. Balgamlı öksürük tıpkı kuru öksürük gibi birçok hastalığın belirtisi olabilir. Soğuk algınlığından kaynaklanan kuru öksürükler gerekli istirahat ve ilaç tedavisinden sonra hemen geçerken verem, zatürre, tüberküloz ve akciğer kaynaklı öksürükler daha uzun süreli tedavilere ihtiyaç duyar.

Geçici olmayan, sürekli devam eden öksürük de kronik öksürük olarak adlandırılır. Kronik öksürük, sekiz hafta veya daha uzun süren öksürük olarak tanımlanır. KOAH, astım, reflü, kronik akciğer, tüberküloz hastalığı olanlarda ve sigara içen kişilerde görülür. Altta yatan neden tedavi edilirse kişiyi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan ciddi bir şekilde rahatsız eden kronik öksürük çoğunlukla iyileşir.

Öksürük şikâyetlerinin en rahatsız edici olanı gece başlayan ve uyku düzenini alt üst eden öksürüklerdir.

Öksürük; geniz ve burun akıntısı, nefes darlığı, reflü, hırıltılı nefes alma, göğüs ağrısı, kilo kaybı, geceleri fazla terleme, mide ekşimesi gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Öksürük; baş ağrısı, bulantı, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, uykusuzluk, depresyon ve uzun sürmesi halinde psikolojik sorunlara neden olabilir. Kan öksürmek ciddiye alınması gereken önemli bir bulgudur ve ciddi bir hastalığa işaret olabilir. Öksürükle birlikte ateş, kanlı veya irinli balgam ve nefes darlığı varsa zaman geçirmeksizin doktora başvurulması gerekir.

Ayva çayı, sütlü bal, kuşburnu çayı, zencefil, adaçayı, ıhlamur, zerdeçal, zencefil ve bol su tüketmek öksürüğün geçmesi için oldukça olumlu sonuçlar verir. Ortamı güzelce havalandırmak, burnu temizlemek, soğuk havadan ve ortamlardan kaçınmak, yatarken yüksek yastık kullanmak, oda nemlendiricisi kullanmak, sıcak duş almak, oda parfümü ve spreylerden uzak durmak öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklanan öksürükler için kesinlikle çok dikkatli olmak ve öksürüğü başkalarına bulaştırmaktan kaçınmak gerekir. Tek bir öksürükte 3000 tükürük damlacığı etrafa dağılır. Dolayısıyla bulaş riski oldukça yüksektir. Öksüren kişilerin sinema salonları, tiyatrolar, konferanslar, toplu ibadet yerleri ve eğitim kurumlarında olmamaları sağlanmalıdır. Eğer kişi buralara gitmek zorundaysa mutlaka maske takmalıdır. Kişi, el hijyenine dikkat etmeli, ellerini sıcak su ve sabunla yıkamalıdır.

Tahriş edici bazı şeyler de öksürüğü tetikler. Öksürük belirli bir alerjiden kaynaklanıyorsa buna da dikkat etmek gerekir. Özellikle polenler alerjiye neden olur. Bunlardan uzak durmak gerekir. Bu nedenleri ortadan kaldırmak öksürüğü ortadan kaldırmak demektir.

Sigara içmeyi bırakmak da öksürüğün giderilmesi için en iyi çözümlerden biridir. Sigara içilen ortamlarda yer almamak yani pasif içici olmaktan uzak durmak da öksürüğün giderilmesi için oldukça önemlidir.

Tuzlu su gargarası yapmak, öksürüğü tedavi etmek için etkili yöntemler arasında yer alır. Gargaranın bileşenindeki tuzlu su, boğazdaki balgamı azalttığı için öksürük de azalır.

Ayrıca bakınız

Öksürük Nasıl Geçer?

Grip Nedir, Grip Nasıl Geçer?

Farenjit Nedir, Farenjit Nasıl Geçer?

Horlama Nedir, Nedenleri, Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Dişlere En Zararlı Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?

Baş Ağrısı Neden Olur?

Ayak Kokusu Niçin Olur, Nasıl Geçer?

Uyku Bozukluğu Nedir, Nasıl Geçer?

Çocuklarda Tırnak Yeme Nasıl Önlenir?

Fazla Şeker Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları

Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Aç Kalmanın Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

Antibiyotik Zararları Nelerdir?

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri

Arsenik nedir? Zararları Nelerdir?

İyot Eksikliği Nedir?

Islak Mendil Kullanmanın Zararları

Kokulu Silginin Zararları

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder