Hangi Renk Araba Almalıyım?

Araç alım-satımında renk, çok önemli bir faktördür. Bir arabanın değer ölçütlerinden birisi de arabanın rengidir. Çoğumuzun çocukluktan beri şu renkte bir arabam olsa diye bir düşüncesi oluşmuştur. Ve bunun hayalini kurmuşuzdur. 

Araba renk seçiminde dikkat edilmesi gereken, isteğimizin ve piyasa şartlarının örtüşmesidir. Çok beğenerek aldığımız bir arabanın piyasasının olmaması ciddi zararları beraberinde getirecektir. Rengin güneş ışınlarına dayanıklılığı, toz, kir ve çizikleri belli edip etmemesi oldukça önemlidir. Yine aracın tipi de önemlidir. Örneğin piyasadaki SUV tipli araçların çoğu genelde ya siyah ya da beyaz renktedir.

Bir elbisenin, ayakkabının rengini belirler gibi araba rengini belirleyemeyiz. Bazı renk arabaların alıcısını bulmak oldukça güçtür. Bulunsa daha arabayı normal fiyatın çok çok altında satmak zorunda kalabiliriz. Örneğin ülkemiz özelinde beyaz renk bir arabayı ikinci el piyasasında alıcısıyla buluşturmak yeşil renk bir arabaya göre oldukça kolay olacaktır. Bu, araba alırken renk seçiminde stratejik davranma anlamına gelmektedir.

İklim ve doğa koşulları da arabanın renk tercihinde önemli bir ölçüttür. Sıcak ve nemli havanın olduğu yerlerde beyaz renkli araçlar, kışların oldukça sert geçtiği bölgelerde ise siyah araçlar önemli avantajlar sağlamaktadır. Kışları sert geçen Norveç, Danimarka İsveç gibi İskandinav ülkelerinde siyah renk arabaların daha çok tercih edilmesi, ülkemizin doğu illerinde batı illerine göre oransal olarak daha çok siyah araba olması iklim şartlarıyla açıklanabilir.  

Araba satışlarının internet ortamında satıldığı sitelerde istediğimiz arabanın marka, model, fiyat ve yaş aralığını girdikten sonra o ölçütlerde satılan tüm arabaları listele dediğimizde ''renk'' filtresini aktif etmeden önce site, hangi renkte kaç araba olduğunu bize gösterir. Bu, bizim için en önemli ölçüttür. Örnek vermek gerekirse 100 arabanın listelendiğini varsayalım. Bunlardan 50'si beyaz, 20'si gri, 15'i siyah, 5'i mavi, 2'si kırmızı, 1'i yeşildir. Bu tablodan şu sonucu çıkarmalıyız. Piyasadaki arabaların yarısı beyaz rengindedir. O zaman beyaz arabayı alırsam daha rahat müşteri bulurum diye düşünmemiz gerekir. Bu tablodan belki çok istekliysek gri ve siyah araba da alınabilir. Fakat yeşil renkli bir arabayı tercih ettiğimizde bu rengin piyasada çok az olduğunu ve ona göre satışının çok zor olacağını bilmek gerekir.

Ülkemizde 1990'lı ve 2000'li yıllarda daha çok gri renkli arabaların satıldığını görürüz. Toz ve kiri göstermemesi, çizikleri çok az belli etmesi bakımından büyük avantaj sağlayan bir renk olması da tercih nedeni olmuş olabilir.

2010 yılından günümüze dek tartışmasız bir şekilde beyaz arabalar neredeyse satılan tüm arabaların yarısını oluşturmaktadır. 2020'li yıllarda ise yarısını bile geçmektedir. Bunun birçok nedeni vardır. En önemli nedenlerden birisi ülkemizde kırsaldan büyük kentlere göç akışıdır. Büyük şehirlerde kırsaldaki gibi araba garajı bulmak mümkün olmamaktadır. 

Beyaz renk güneşe ve toza dayanıklıdır. Beyaz renkli araçlar yıllarca güneşin altında kalsalar da yine renkte bir solma olmaz. Çizikleri fazla belli ettirmez. Siyah ve tonları ile diğer bazı kapalı renkler ise güneş ışınlarına oldukça dayanıksızdır. Bu renkteki arabalarda zamanla solma meydana gelir. Açık alanda oldukları zaman sürekli yıkama ihtiyacı ortaya çıkar.

Çeşitli istatistiklere baktığımız zaman ülkemizde beyaz renk arabalardan sonra gri renk arabalar, en çok tercih edilen ikinci renktir. Bunu siyah ve diğer renkler takip etmektedir. En az tercih edilen renk ise turuncu renkli araçlardır.

Opak beyaz renk araçlar, sıfır araç olarak alındığında araçtan renk farkının alınmaması, kapalı renklere oranlara daha az kirlenmesi ve yıkama ihtiyacı duyulması, özellikle yazları çok sıcak geçen sahil bölgelerde güneş ışınlarını kendine çekmemesi hep çok tercih edilme nedenleridir.

Renk seçiminde dünyadaki tercihlere baktığımız zaman Almanya, ABD ve Çin'de beyaz; İspanya'da kırmızı, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda ve Japonya'da siyah; Hindistan'da gümüş en çok tercih edilen renklerdir. Ülkemizdeki tek renk hâkimiyetinin oransal ağırlığının diğer ülkelerdeki gibi olmadığı aksine daha homojen bir oransal ağırlık (renk yüzdeleri birbirine yakın) olduğu da göze çarpmaktadır.

Ayrıca bakınız

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Düz Vites mi Otomatik Vites mi Daha Avantajlıdır?

Güzel Araba Sürmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Arabalarda Yakıt Tasarrufu Nasıl sağlanır?

Araçlardaki İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler

Araba Sürerken Cep Telefonu Kullanmanın Zararları

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Araç Yolda Kalınca Ne Yapmalıyız?

Hangi Renk Araba Almalıyım?

Araçlar Neden Geç Çalışır?

Dizel Araçlar Neden Geç Çalışır?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Araç Parçaları ve Görevleri

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder