Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Herkesin sıklıkla yaşadığı halsizliğin birçok nedeni olabilir. Halsizlik diğer isimleriyle güçsüzlük, bitkinlik kişinin işinden yeterince verim alamaması, günlük hayatta ayak uyduramaması başta olmak üzere birçok olumsuzluğa neden olur. 

Halsizliğin tedavisi için öncelikle halsizliğe neden olan sebeplerin neler olduğunu tespit etmek gerekir. Zaman zaman görülen uykusuzluk, mevsimsel geçişler, kişinin yaşadığı ciddi ruhsal bozukluklar halsizliğe neden olan fakat geçici olup kısa süren durumlardır.

Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklık sistemini güçlü tutmak, kahve ve çayın azaltılarak günde ortalama 2,5 litre su içmek, badem, fındık, ceviz, kuru incir tüketmek ve güneş enerjisinden yeterince faydalanmak halsizlikle mücadelede olumlu katkı sağlayacaktır.

Halsizliğin Başlıca Nedenleri

1. Kansızlık, Anemi

2. Metabolik Bozukluklar

3. Depresyon ve Stres

4. Tiroit Bezlerinin İşlevini Tam Olarak Yapamaması

5. Enfeksiyon Hastalıkları

6. Kalp ve Damar Hastalıkları

7. Uykusuzluk-Uyku Apnesi

 
1. Kansızlık- Anemi

Anemi, kanda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Yorgunluk ve halsizlik gibi kansızlık belirtileri, vücut dokularına yeteri kadar oksijen gitmemesi sonucu ortaya çıkar. 

Vücuttaki demir eksikliği, vitamin eksikliği, romatoid artrit, kanser gibi bazı önemli hastalıklar kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını engeller. Bu da ciddi bir halsizliği beraberinde getirir. Bunun giderilmesi için bol bol C vitamini içeren turunçgilleri tüketmek gerekir. Yine ıspanak, kereviz, yeşil sebzelerin içerdiği yüksek klorofil de oldukça iyi bir demir kaynağıdır.

 
2. Metabolik Bozukluklar

Karaciğer yetersizliği, böbrek yetersizliği gibi önemli metabolik hastalıklar da kişinin direncinin düşmesine dolayısıyla halsiz olmasına neden olur. Vücuttaki mineral eksikliği de halsizliği tetikler.

 
3. Depresyon ve Stres

Düşünce ve davranışları olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi bir hastalık olan kişiyi sürekli üzüntülü bir durumda bırakan ve kişiye hayatın keyfini kaçırtan depresyon ile bedenimizde fiziksel, duygusal olumsuz sonuçlar doğuran stres, halsizliğin en önemli nedenleri arasında yer alır. Stresi kontrol etmek, stresli ortamlardan uzaklaşmak, aile ve çevreden psikolojik destek almak depresyonu dolayısıyla halsizliği azaltacaktır.

 
4. Tiroit Bezlerinin İşlevini Tam Olarak Yapamaması

Boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklindeki tiroit bezinin hayatımız için hayati önemde olan hormonları yeterince salgılamaması da halsizliğe neden olur. Tiroit bezleri, vücudun farklı organ ve dokularında kalbin hızını, kolesterol seviyesini, ruhsal durumu gibi birçok farklı sistemi ilgilendiren fonksiyonları etkiler. Tiroit bezinin büyümesi sonucu büyüyen guatr de vücuttaki halsizliğin nedenleri arasında yer alır. Tıbbı tedavi ile tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlamak gerekir.

 
5. Enfeksiyon Hastalıkları

Vücuttaki doku ve hücrelerin, bazı mikroorganizmalar tarafından istila edilmesi ve bunun sonucunda oluşan rahatsızlıklar enfeksiyon adını alır. Virüsler, parazitler, mantarlar enfeksiyona neden olan canlı türleridir. 

Enfeksiyonlar, solunum yollarında ateş, titreme, baş ve boğaz ağrısı, öksürük şeklinde belirtilere neden olur. Bunlar da halsizliğe neden olur. Özellikle farenjit hastalığı olanlar çok soğuk su içtikleri zaman halsizlikten yürüyecek güçleri kalmaz. Vücut halsizliğini olumsuz etkileyen enfeksiyonlardan korunmak için vücut temizliğine dikkat edilmeli, beslenmeye özen gösterilmelidir.

 
6. Kalp ve Damar Hastalıkları

Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, aynı zamanda artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli yerlerine taşınması görevlerinde bulunur. 

Kalp ve damar yollarında çeşitli nedenlerden oluşan hasarlar kalbin düzenli kan taşıma işlevini etkilediğinden vücut dirençsiz düşer. Bunun sonucunda ciddi bir halsizlik ortaya çıkar. Öyle ki bir merdiveni dahi kişi çıktığı zaman nefesi ve bacakları kesilir. Kalp damar hastalıklarına yol açan nedenleri ortadan kaldırmak halsizliği ortadan kaldırmada önemli faydalar sağlar.

 
7. Uykusuzluk-Uyku Apnesi

Vücudun ve beynin dinlenmesini, kendini yenilemesini, kasların gevşemesini sağlayan uyku, sağlıklı bir yaşam için temel bir gereksinimdir. Uyku, insanın en temel ihtiyaçları arasında yer alır. Temel görevi yeni bir güne kişiyi dinlenmiş olarak hazırlamaktır. 

Yetersiz ve verimsiz bir uyku, kendimizi yorgun, sinirli ve bitkin hissetmemize, dolayısıyla vücutta ciddi bir halsizliğe neden olur.

Ayrıca bakınız

Kilo Vermeyi Zorlaştıran Nedenler

Doğal Yoldan Nasıl Zayıflayabilirim? 

Sağlıklı Beslenmek İçin Ne Yapmalıyız?

Egzersizin Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı Kilo Vermek İçin Ne Yapmalıyız?

Kışın Nasıl Kilo Verilir?

Sigarayı Bırakırsam Kilo Alır mıyım?

Temiz Havanın Faydaları

Fazla Şeker Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları

Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Aç Kalmanın Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

İyot Eksikliği Nedir?


Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder