Grip Nedir, Grip Nasıl Geçer?

Grip Nedir?

Grip, daha çok soğuk havalarda ve mevsimsel geçişlerde halsizlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, yüksek ateş şikâyetleriyle ortaya çıkan A ve B virüslerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Nezle ile çoğu zaman karıştırılsa da nezleye göre oldukça ağır seyreden bir hastalıktır. Grip, daha çok öksürme, hapşırma, konuşma ve temas yoluyla başkasına bulaşır.

Grip; bulantı, kusma, karın ağrısı ve kulak iltihabı yapabilir ve en önemlisi menenjit ve zatürreye ortam oluşturabilir. Bir haftaya kadar kişileri yatağa mahkûm edebilir. Tedavi edilmediği veya dikkat edilmediği zaman daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 
Gripten Korunma Yolları Nelerdir?

Soğuk ortamlarda bulaşması oldukça kolay olan ve ciddi salgınlara neden olabilen grip, dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Hasta olan kişi öksürdüğü zaman milyonlarca virüs havaya yayılır. Sağlıklı kişiler solunum yoluyla bu virüsü kapar. Bulaşma çok kolay gerçekleştiği için gripten korunmak için iyi giyinmek, sağlıklı beslenmek, elleri sabunla bol suyla yıkamak, tokalaşma ve yakın temastan kaçınmak gerekir.

Grip olan kişilerin havlu, bardak, çatal, kaşık başta olmak üzere kullandığı eşyalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Grip olan kişiyle aynı ortamı paylaşanların ellerini ağız, yüz ve gözlerine temas etmemesi gerekir. Lavabo ve mutfak tezgahları da virüsün fazla olabileceği yerler arasında yer aldığından buraların da çok iyi temizlenmesine ve sürekli hijyenik olmasına dikkat edilmelidir.

Gripten korunma yollarından biri de ortamın havalandırılmasıdır. Okullar, iş yerleri, toplantı salonları, tiyatro ve sinema salonları bol bol havalandırılmalıdır. Grip olan kişinin maske takması, bulaşı en alt seviyede tutacaktır. Bunlar hayati derecede önem arz etse de gripten korunmanın en iyi yolu her zaman için zamanında grip aşısı olmaktır.

 
Grip Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında daha çok nezle ile karıştırıldığı için nezle veya soğuk algınlığında görülen basit belirtiler, grip belirtileri olarak bilinir. Oysa grip belirtileri ani bir şekilde ortaya çıkar ve nispeten ağır seyreder. Gripte en çok görülen belirtiler, aniden başlayan ateş yükselmesi, aşırı halsizlik ve bitkinlik, aniden üşüme, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, titreme, kas ağrısı, öksürük ve baş ağrısıdır. Aynı kişide tüm semptomlar görülmeyebilir.

 
Grip Risk Faktöründe Kimler Yer Alır?

Grip; 5 yaş altı çocukları ve 65 yaş üstü yetişkinleri daha çok etkiler. Çocuklar, kronik hastalığı olanlar, sağlık ve eğitim sektöründe çalışanlar, özellikle de doktor, hemşire ve öğretmenler, huzurevi ve bakımevindekiler, toplu ibadet yerleri, sinema ve tiyatro salonları, eğlence merkezleri, toplantı salonları en riskli grup veya yerleri oluşturur. Kanser başta olmak üzere çeşitli ağır hastalıklardan bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar da risk faktörü yüksek kişiler arasında yer alır.

Astım, diyabet, kalp hastalıkları başta olmak üzere önemli bir alt hastalığı olanlar, gribi daha zor atlattıkları için bunların daha dikkatli olmaları gerekir. Grip, hayati sorunlara yol açabilecek kadar dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Böbrek fonksiyonlarında sorun olanlar, akciğer, karaciğer ve sinir sisteminde rahatsızlık yaşayanlar ve gebeler de bu gruba girer.


Grip Nasıl Geçer? Gribin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halk arasında grip tedavisi için ilaç kullanırsan 1 haftada kullanmazsan 7 günde geçer diye bir ifade biçimi vardır. Tabi ki bir espriden ibaret olan bu söylemin aksine ölümcül hastalıklara davetiye oluşturan grip enfeksiyonu için ilk yapılması gereken hasta kişiyi izole etmek, bulaş riskini azaltmak ve tedavi uygulamaktır.

Grip tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hem gribin daha hafif geçmesine hem de daha kısa sürede iyileşmesine katkı sağlar. Özellikle risk grubunda yer alan kişiler için ilk süreçte tıbbi tedavi çok daha önemlidir.

Gripte tedavi süreci mutlaka doktor kontrolünde devam etmelidir. İlaç kullanımını asla kendimiz belirlememeli doktor tavsiyesi üzerine gerektiğinde ilaç tedavisine başlanılmalıdır. Kış aylarında çocuklarda da doktor tavsiyesiyle bazı ilaçlı tedaviler uygulanmaktadır.

Grip tedavisinde aşı olmak oldukça önemlidir. Gripte değişimler söz konusu olduğu için her yıl yeniden aşılar üretilir. Aşılar çoğunlukla sonbaharda uygulanır. Aşı, gribin ağır seyretmesinin önüne geçer ve büyük oranda koruyuculuk sağlar.

 65 yaş üstündekiler, astım hastaları, bakım evinde kalan yaşlılar, sağlık çalışanları, kalp, şeker, akciğer ve böbrek gibi önemli bir alt hastalığı olanlar öncelikle ve özellikle aşı olması gereken kişilerdir. 6 aydan küçük çocuklar, yumurta alerjisine sahip kişiler, daha önce aşıya aşırı reaksiyon gösterenler de aşı olmaması gereken kişiler arasında yer alır.

Gripte tıbbi tedavi dışında sağlıklı ve yeterli beslenme de önemlidir. Hastalık sürecinde vücudun enerjiye olan gereksinimi arttığı için yoğun vitamin, protein, posa ve mineral içeren besinlerle beslenmek gerekir. Sıvı kaybının önlenmesi ve tedavinin etkili olabilmesi için su tüketiminin de günlük ihtiyaç kadar tüketilmesi gerekir. Bu da günlük ortalama 2,5 litre su tüketmek anlamına gelir.

Gribe en iyi gelen vitaminlerin başında C vitamini yer alır. Limon, mandalina, portakal, kuşburnu, greyfurt, nar, kivi ıspanak, roka, tere, maydanoz, karnabahar C vitamini bakımından zengin bileşenler içerdiklerinden bolca tüketilmeleri gerekir.

Balık, ceviz, fındık, badem gibi besinler de omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriklere sahip olduğundan bunların bol bol tüketilmesi gribi önlemede etkili olur.

Et, sarımsak, soğan, mantar, karides, somon ve ton balığı da grip tedavisinde oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve çinko bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, ceviz, badem, fındık ile bazı beyaz et ve kırmızı etler de gribin geçmesinde önemli faydalar sağlar.

Ayrıca bakınız

Öksürük Nasıl Geçer?

Grip Nedir, Grip Nasıl Geçer?

Farenjit Nedir, Farenjit Nasıl Geçer?

Horlama Nedir, Nedenleri, Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Dişlere En Zararlı Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?

Baş Ağrısı Neden Olur?

Ayak Kokusu Niçin Olur, Nasıl Geçer?

Uyku Bozukluğu Nedir, Nasıl Geçer?

Çocuklarda Tırnak Yeme Nasıl Önlenir?

Fazla Şeker Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları

Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Aç Kalmanın Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

Antibiyotik Zararları Nelerdir?

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri

Arsenik nedir? Zararları Nelerdir?

İyot Eksikliği Nedir?

Islak Mendil Kullanmanın Zararları

Kokulu Silginin Zararları

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder