Ayran İçmenin Vücuda Faydaları Nelerdir?

Çok eski tarihlerden beri bilinen milli içeceğimiz olan ayran bileşenindeki zengin vitamin, mineral ile sindirim sistemi başta olmak üzere kan basıncının düzenlenmesine, uyku düzenine, kolesterole, kilo vermeye, tuz kaybını önlemeye ciddi katkı sağlar. Kalsiyum ve protein dışında fosfor, potasyum, A, B2, B6 ve D gibi vitamin ve mineralleri de içeren ayran lezzeti ve sağlığa olan faydalarıyla sofralarımızın vazgeçilmez içeceğidir.

Ayran İçmenin Vücuda Başlıca Faydaları Şunlardır:

 
Midenin Asit Seviyesini Düzenler

Asit, mide öz suyunda yer alan bir tür sindirim asididir. Midenin iç yüzeyinde yer alan hücreler tarafından üretilen asit, belirli bir seviyede kalmalıdır. Ayran, midede asit seviyesinin düzenlenmesini sağlar. Midedeki yanmayı ve midenin tahriş olmasından kaynaklanan sorunları giderip mideyi rahatlatır. Mide astarının çeşitli nedenlerden dolayı zarar görerek iltihaplanmasını önler.

 
Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Sağlıklı diyet listelerinin en başında yer alan ayran, kişilerin uzun bir zaman boyunca kendilerini tok hissetmesini sağladığı, fazladan yiyecek-içecek tüketmesinin önüne geçtiği için kilo vermeye yardımcı olur. Tokluk hissi oluşturmasıyla vitamin ve mineral eksikliklerini giderir. Ayran içmek, vücudun metabolizma hızını artırdığı için oldukça çabuk kilo vermemizi sağlar. Mide ve bağırsaklarda besin emilimini azaltarak tokluk hissini arttırır.

 
Harareti Giderir, Serinletir

Vücuttaki ısının hızla yükselmesi, sıvıların terleme yoluyla dışarı atılması ve kaybı ile vücudun fazlaca susuz kalması sonucu hararet ortaya çıkar. Vücuttaki hormonların dengesizliğinde vücut hararet yapar. Ayran, hararet giderici, serinletici özelliği ile bütün vücutta sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olur.

 
Vücudun Kalsiyum İhtiyacını Karşılar

Kalsiyum, kemik sağlığı denince akla gelen ilk mineraldir. Kalsiyum eksikliği, diş değişikliklerine, katarakta ve kemiklerin kırılgan olmasına neden olan osteoporoza yol açar. Süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin bileşenler içerir. Bir süt ürünü olan ayran da kemik sağlığı üzerinde oldukça önemli olumlu etkiler oluşturur. Ayrandaki yüksek kalsiyum, hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar.

 
Kan Basıncının Dengede Olmasını Sağlar

Kalbin kanı aort damarı aracılığıyla tüm vücuda pompalaması sırasında tüm damarların içinde belli oranda basınç oluşur. Kan basıncı olarak tanımlanan damar içi basıncın dengesiz olması yaşamsal değer taşır. Ayran, bileşenindeki özellikler sayesinde yüksek kan basıncının oluşmasını önlemede yardımcı olur. 

 
Vücut İçin Tam Bir Vitamin Deposudur

Ayran, içerdiği A, D, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile tüm yaş seviyesindeki kişiler için adeta bir vitamin deposudur. İçerdiği D vitamini ile önemli bir sağlık sorunu olan kansızlığı gidermede yardımcı olur. Bu yüksek vitaminle ayran hücre hasarlarını giderip hücre yaşlanmasını geciktirir. Cilt ve saç sağlığı için yeterli miktarda B12 vitamini alımı önemli olduğu için ayran en çok tüketilmesi gereken içeceklerin başında gelir. B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal işlevini sürdürmesi için de oldukça önemlidir.

 
Güzel Uyku Uyumayı Sağlar

Ayran ve yoğurt uyku getiren yiyeceklerin başında yer alır. Yatmadan önce ayran içmek, kişiyi rahatlatarak uykusunu getirir. B2, B6 ve 12 vitaminlerinin eksikliği durumunda uyku için gerekli olan seretonin üretimi yeterli seviyede olmaz. Bu da uyku bozukluklarını ortaya çıkarır. Bu vitaminlerin ana kaynağını ayran oluşturduğu için güzel bir uyku için ayranı bol tüketmek gerekir.

 
Vücuttaki Tuz Kaybını Önler

Tuzun eksikliği ya da fazlalığı vücudu olumsuz etkiler ve önemli bazı sorunlara neden olur. Sodyum eksikliğinde bulantı, iştahsızlık, beyin fonksiyonlarında azalma, tansiyon düşüklüğü gibi sorunlar baş gösterir. Ayran bileşenindeki mineraller ve içeriğindeki su sayesinde vücudun ter yoluyla dışarı attığı tuzu dengeler. Vücuttaki tuzun bir seviyede kalmasını sağlar.

 
Kabızlık Giderir

Bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu oluşan kabızlık, birçok kişi için önemli bir sağlık sorunudur. Ayran, elektrolit yönünden zengin bir içecek olduğu için bağırsaklar üzerinde olumlu etki sağlayıp sindirim olumsuzluklarını giderir. Sulu bir içecek olan ayranın çokça tüketilmesi bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu da kabızlığın giderilmesi anlamına gelir.

 
Vücudu Tok Tutar

Ayran, süt ürünlerinden yoğurt ile yapıldığı için besin değeri yüksek bir içecektir. Kalsiyum ve protein dışında fosfor, potasyum, A, B2, B6 ve D vitamini ve minerallerini de içerir.  Ayran içmekle kalsiyum, yağ, su ve proteinleri vücuda aldığımız için ayran vücudu uzun süre tok tutar. Bu da en önemli sağlık sorunlarından olan obeziteyi engeller.

 
Vücut Yorgunluğunu Giderir

Genel olarak kişinin kendisini yorgun hissetmesi durumu olan halsizlik birçok nedenden kaynaklansa da bazı besinlerin yorgunluğu gidermede önemli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ayranın kas gevşetici özelliği, sinir sistemini yatıştırması, kaliteli uyku uyumayı sağlaması, vücudun enerji ihtiyacını karşılaması bu anlamda oldukça önemlidir. 

Kolesterole İyi Gelir

Kandaki kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması ciddi riskler içerir. Kolesterol yüksekliği kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. İyi kolesterol olan HDL'nin de düşük olması riskli bir durumdur. Bunlar kalp krizi, felç, damar tıkanması gibi hastalıkları tetikler. Ayran, önemli bileşenler içerdiği için kolesterolün düzenlenmesinde önemli faydalar sağlar.

 
Cilt Hastalıklarının Oluşmasını Önler

A vitamini, antioksidan özelliğiyle hücreleri hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır. A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve bazı deri hastalıkları baş gösterir. A vitamini bakımından zengin bir bileşen sunan ayran, cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayran içmek, birçok cilt hastalıklarının tedavisinde önemli faydalar sağlar.

 
Probiyotik Etkiye Sahiptir

Probiyotikler tüketildiklerinde sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikro organizmalardır. Saflaştırılmış ürünler bağırsak flora bozukluğuna bağlı ishallerde bağırsak düzenleyici olarak reçete edilir. Ayran, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ayrıca bakınız

Kelle Paça Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?

Şalgam Suyunun Sağlığa Faydaları

Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ayran İçmenin Vücuda Faydaları Nelerdir?

Açken Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır?


Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder