Ayak kokusu niçin olur ve ayak kokusu nasıl geçer ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Ayak kokusunun nedenlerini ortaya çıkarmak aynı zamanda çözümünü üretmek anlamına da gelir. Erkek veya kadın fark etmeksizin kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen ayak kokusunun bir değil birden fazla nedeni vardır.
Bunlar, tıbbi nedenler olabileceği gibi yaşam tarzı ile ilgi nedenler de olabilir. Ayak kokusu bazı kişilerde genetik olabilmektedir. Genel anlamda önüne geçilebilen oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu problemin gittikçe yaygın bir sağlık sorunu haline gelmesi insan sağlığının ayakların sağlığından başladığı fikrini desteklemektedir.
Genetik nedenler, bazı kişilerin çok çabuk ve fazla terlemelerinin ürettiği bakteriler ayak kokusunun en yaygın nedenleri arasında yer alır. Nemli ortamlarda üreyen ve kötü koku salan bakteriler ayak kokusunun en önemli nedenidir.
Ayakların gün boyu ayakkabılar içinde terlemesi, terin yine ayakkabı içinde kurumasından dolayı sebep olduğu bakteri oluşumları, ayakkabının ayağı sıkması, ayağa küçük gelmesi sonucu ortaya çıkan terleme, sürekli aynı ayakkabıyı tercih etmek, kalitesiz ayakkabı seçimi ve naylon tabanlı ayakkabı giymek de ayak kokusunun en yaygın nedenleridir.
Ayakkabıları çorapsız, yalın giymek, yıkanan ayakları kurutmamak, ayakların parmak aralarını sürekli yaş bırakmak, uzun süren ayak mantarları da ayak kokusunun nedenleri arasında yer alır. Standart dışı ucuz çorap kullanmak, çorapların temiz olmaması, günlük yıkanan çorapların giyilmemesi de ayak kokusu oluşumunu destekler.
Önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezitenin yol açtığı terleme, ayakta mevcut olan mantar enfeksiyonları, stresli yaşam biçimi, kullanılan birtakım ilaçlar, tiroid bezi hastalığı, ayak topuklarındaki ölü deriler ile ağır seyreden şeker hastalığının vücutta yol açtığı tahribat da ayak kokusuna neden olur.
İnsanın beslenmesinde hayati bir öneme sahip
olan suyu az içmek de ayak kokusunun nedenleri arasında yer alır.
Ayak kokusunu yok etmek veya minimum seviyede tutmak için günlük yıkanmış, tertemiz ve kaliteli çoraplar tercih edilmelidir. Polyester ve naylon içeriği fazla olan çoraplar kesinlikle tercih edilmemeli, pamuk oranı yüksek marka çoraplar giyilmelidir.
Kalitesiz, standart dışı üretilmiş ayakkabılar kesinlikle giyilmemelidir. Yazlık ve kışlık ayakkabılar ayrı olmalıdır. Mevsim şartlarına göre nemi hapseden ayakkabılar değil de hava alan ayakkabılar giyilmelidir. Doğal deriden imal edilmiş kaliteli tabana sahip ayakkabılar, ayakları sağlıklı tutar ve ayak kokusunu önler.
Ayakkabılar, gün içinde mutlaka havalandırılmalıdır. Bunun odamızın penceresini açma ihtiyacı gibi bir ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Eve gelindiği zaman ayakkabıların balkon gibi açık alana bir süre veya sabaha kadar bırakılması ayak kokusunu önlemede oldukça etkili olacaktır.
Spor ayakkabılar ara ara çamaşır makinesinde uygun bir ısıda yıkanmalıdır. Ayakkabıları çorapsız giymemek de ayak kokusu oluşumunu engeller. Çorapsız ayaklar, teri doğrudan ayakkabıya verdiği için ayakkabının içi kokmaya başlar. Bu da ayak kokusunu beraberinde getirir.
Ayaklarımızda özellikle de topuk bölgesinde oluşan ölü derileri temizlemek ayak kokusunu gidermede oldukça etkili olacaktır. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla terleme arttığı için daha dikkatli ve bilinçli davranılmalıdır.
Ayaklardaki mevcut mantarları tedavi etmek yine eczanelerde bulunan koku giderici ve nem önleyici pudraları kullanmak, koku giderici ayakkabı deodorantları da ayak kokusunu azaltır.
Bakterileri temizleyen, ayaklardaki mantarları yok eden ve ayaklara güzel bir kokunun oluşmasına neden olan karbonat ile içerisindeki asitiyle bakterileri yok eden sirke kullanmak da ayak kokusunu önlemede ve gidermede önemli faydalar sağlar. Bir leğen içerisine bir miktar karbonat koyup ayakları içinde bekletmek veya sirkeli suda ayakları bir süre bekletmek de ayak kokusunu önlemede oldukça etkili sonuçlar doğurur.
Ayakları yıkadıktan sonra mutlaka kurutmak gerekir. Ayak parmaklarının arası yaş kaldığı zaman bakteri yuvasına dönüşür. El kurutmak için nasıl havlu kullanıyorsak ayak kurutmak için de ayak havlusunu kullanmalıyız. Böylece ciddi ve rahatsız edici bir sağlık sorunu olan ayak kokusundan kurtulmak mümkün olacaktır.
Ayrıca bakınız
Farenjit Nedir, Farenjit Nasıl Geçer?
Horlama Nedir, Nedenleri, Nasıl Geçer?
Dişlere En Zararlı Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?
Ayak Kokusu Niçin Olur, Nasıl Geçer?
Uyku Bozukluğu Nedir, Nasıl Geçer?
Çocuklarda Tırnak Yeme Nasıl Önlenir?
Fazla Şeker Tüketiminin Zararları Nelerdir?
Fazla Tuz Tüketiminin Zararları
Aç Kalmanın Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?
Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?
Antibiyotik Zararları Nelerdir?
Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri
Arsenik nedir? Zararları Nelerdir?
Islak Mendil Kullanmanın Zararları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder