Araç Yolda Kalınca Ne Yapmalıyız?

Yola çıkan hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Çeşitli araba arızaları veya yol şartlarından dolayı hiç beklenmedik bir anda bazen gecenin bir yarısında başımıza gelebilir. Bunun için bu durumla karşılaşmadan evvel mutlaka internette iyi bir araştırma yapmalıyız. Neleri yapmamız gerektiğini profesyonelce öğrenmeliyiz. Bu, bizim ve trafikte seyreden diğer kişi ve araçların güvenliği için hayati önem taşır.

Araçların kontrolünü düzenli olarak yapmak ve bakımlarını aksatmamak aracın yolda kalma nedenlerinin birçoğunu ortadan kaldırır. Araçtan kaynaklanan mekanik sorunları özellikle düzenli bakımlar ile önleyebiliriz.

Aracınız yolda kalırsa öncellikle sakin olun ve işi yordamına göre yürütmeye çalışın. Her şeyde olduğu gibi bunun da bir çözümü vardır. Peki, araç yolda kalınca ne yapmalıyız? Araç ile yola çıkmadan neler yapmam gerekir? Daha önceden hangi hazırlıkları yapmalıydım? Aracım yolda kalırsa kendim ve trafikte seyreden araçların ve kişilerin güvenliğini nasıl sağlayabilirim? Yol yardımı veya çekiciyi hangi durumda nasıl haberdar etmeliyim? Yolda kalan aracı çektikten sonra ne yapmalıyım? Bütün bu soruların cevabını hep birlikte öğrenmeye çalışalım.

Araç Yolda Kalınca Yapılması Gerekenler

 
1. Hazırlıklı Olun. Önceden Bir Planlama Yapın

Yola çıkmadan önce böyle bir şeyle karşılaşabileceğimizi düşünerek hareket etmeliyiz. Yol yardımı oldukça masraflıdır. Bunun için bir şekilde yol yardımından yararlanmak için önceden bu sorunu çözün. Örneğin aracınızın kaskosu yoksa lastik aldığınız firmalar genellikle satış esnasında çok ufak bir fark ile yol yardımı hizmeti de önermektedir. Bundan kaçmayın. Yola çıkmadan yakıt deponuzu bir seviyenin üzerinde tutun. Cep telefonunuzun şarjının tam olmasına dikkat edin. Gerekirse taşınabilir şarj olan powerbank veya yedek batarya bulundurun. Cep telefonunun hayat kurtardığını unutmayın.

Bazen süreç çok uzayabilmektedir. Telefonla iletişim kurmak mümkün olmamaktadır. Bu durumu da göz önünde bulundurarak aracınızda bazı eşyaları bulundurmanız yararınıza olacaktır. Bir su şişesi, bir miktar bisküvi, el feneri, battaniye, aile ile gidecekseniz ve çocuk varsa çocuk bezi, mama bulundurmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Aracınızda bulunması gereken ilk yardım ekipmanlarının tam olduğundan emin olun. Reflektörü kontrol edin. Anlaşmalı olduğunuz yol yardımının telefon numarasını, acil durum numaralarını varsa kasko şirketinin yol yardımı numaralarını mutlaka önceden telefonunuza kaydedin. Lastiklerin hava basıncını kontrol edin. Özellikle şehir dışında yolda kaldığınızda 156 jandarmayı aramanız gerektiğini bilin. Tüm bunlar araç yolda kaldığı zaman büyük avantajlar sağlayacak ve sizi belki de çok tehlikeli durumlardan kurtaracaktır.

 
2. Kendinizin ve Diğer Araçların Güvenliğini Sağlayın

Can güvenliği her şeyden önemlidir. Kendi aracınız ve diğer araçların ve kişilerin güvenliği için panik yapmadan hemen harekete geçin. Kesinlikle ani frenden kaçının. Ayağınızı gazdan çekip arabayı yolun sağına çekmeye çalışın. Araç durduğunda aracın el frenini çekip hemen dörtlü flaşörleri yakın.

Gece yolda kalırsanız hem dörtlüleri yakın hem de dikkatli bir şekilde yolu gözlemledikten sonra araçtan inip aracınızın bagajında olması gereken reflektörü kullanın. Reflektörü, taşıtın ve diğer yol kullanıcıların güvenliğini tehlikeye düşürmemek için şehir içi yollarda 30 metre, şehirlerarası yollarda ise 150 metre mesafeye koyun. Amaç diğer sürücülerin sizi fark etmesini sağlamaktır.

Arabanız otobanda ise ve sağ şeritten uzak ise ille de sağa çekmeye çalışmayın. Büyük kazalara neden olabilirsiniz. Arızalar her zaman uzun düz yolda meydana gelmez. Bazen virajlı yollarda da araç yolda kalabilir. Aracınız yolun tam ortasında bozulduysa kesinlikle aracınızı sağa ya da sola hareket ettirmeyin. Olduğunuz yerde durun. Bu, hem trafiğin tıkanmasına sebep olur hem de son derece tehlikeli bir duruma neden olabilir. Bu durumda olduğunuz yerde kalın. Trafikte seyreden diğer araçların sizi fark etmeleri için dörtlüleri yakın ve arabanın içinde bekleyin.  

 
3. Yol Yardımı Çağırın

Araç yolda kalırsa yapmanız gereken üçüncü iş, zaman geçirmeksizin yol yardımı veya çekici çağırmaktır. Bu durumu ayrıca ailenize ya da arkadaşlarınıza haber verin. Yeni nesil haberleşme şekli ile yol yardımını yönlendirin. Yol yardımına konum atın. Nerde olduğunuzu ayrıca yol yardımı sağlayacak firmaya ayrıntılı bir şekilde tarif edin. Yol yardımını ne kadar erken çağırırsanız kendinizin ve başkalarının güvenliğini o kadar erken sağlamış olursunuz. Eğer bulunduğunuz yer trafik için çok tehlikeli bir yer ise yolun bulunduğu yere göre jandarma veya polise haber verin. (154 trafik yardım; 156 jandarma)

Yol yardımı hizmetinden yararlanıyorsanız yol yardımı aldığınız yer aracınızı güvenli bir şekilde servise çekmek ve size seyahat etmeniz için bir araba tahsis etmek zorundadır. İkamet ettiğiniz il sınırları dışında olduğunuz takdirde gerekli seyahat ve konaklama hizmetini ücretsiz bir şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Yol yardımlarında haklarınızın ne olduğunu önceden öğrenmiş olmanız size büyük fayda sağlayacaktır.  

Özellikle kışın gece vakti ıssız bir yerde aracınız yolda kalırsa hem kendinizin hem de ailenizin güvenliğini hem trafikte hem de yabani hayvanlara veya haydut kişilere karşı korumak durumunda olduğunuzu unutmayın. Yapacağınız şey kapılar dışarıdan açılmayacak şekilde kilitli ve camlar kapalı olarak arabanın içinde beklemektir. O camları kırmaya hiçbir yabani hayvanın gücünün yetmeyeceğini bilin. Sakin olun ve yardım gelmesini bekleyin.

 
4. Aracınızın Yolda Kalma Nedenini Tespit Edip Sorunu Giderin

Aracınızın yolda kalmasının bir veya birden fazla nedeni olabilir. Burada yapmanız gereken araçtaki problemin kaynağını tespit edip arızayı gidermektir. Aracınız lastiklerden dolayı yolda kalmışsa sadece lastiklerin basıncını dengelemekle sorunun çözülmeyeceğini bilmeniz gerekir.

Çoğu kişinin yaptığı gibi bir benzinliğe gidip hava vurmakla yetinmeyin. En kısa zamanda en yakın araç lastik tamircisine gidip lastikteki basınç kaybını ortaya çıkarın ve lastiği tamir edin veya gerekirse değiştirin. Lastiğin can taşıdığını unutmayın.

Aracın aküsünün çeşitli nedenlerden bitmesi veya boşalması da aracın yolda kalma nedenleri arasında yer alır. Özellikle soğuk kış aylarında ayazlı havalarda bu durum çok fazla yaşanır. Ayrıca akülerin de bir ömrünün olduğunu da unutmamak gerekir. Aracınız bu sebepten yolda kalmışsa yapmanız gereken bir oto elektrikçisine gitmek ve akünün durumunu öğrenmektir.

Akü bitmişse aküyü değiştirmekten başka çarenin olmadığını bilin ve aracın özelliklerine göre marka bir akü takın. Kışın çok soğuk günlerde aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız mutlaka ara ara çalıştırın. Böylece akünün boşalıp bitmesinin önüne geçmiş olursunuz. Yeni nesil start stop özellikli akülerin bu anlamda daha hassas ve çok pahalı aküler olduğunu unutmayın. Bir akünün ortalama ömrünün beş yıl olduğunu ayrıca hafızalara kazıtmak gerekir.

Araç motorunun hararet yapması da aracın yolda kalma nedenleri arasında yer alır. Motorun hararet yapması, motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor, çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur. Araçtaki hararet göstergesinden bu durum kolaylıkla anlaşılabilir. Bu göstergedeki ibrenin 90'ı geçmemesi gerekir. 90'ı geçmesi durumunda motorun normalden daha fazla ısındığı anlamına gelir.

Soğutma sıvısının azalması, fan arızası, motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlayan termostat arızası, antifriz eksikliği, su değişimi esnasında veya silindir kapağının çatlaması sonucunda radyatörün hava yapması, devirdaim pompasındaki kaçak motorun hararet yapmasının en önemli nedenleridir. Aracın hararet göstergesi yanması aracın hararet ettiğinin göstergesidir. Bu durumda derhal gölge bir yere aracınızı park edin. Yetkili servisi arayıp yardım isteyin. Onlar ne yapmanız gerektiğini size anlatacaklardır.

Aracın bakımının zamanında ve yetkili bir serviste yapılmamasından dolayı oluşan araçtaki şanzıman sorunları, aracın yakıt pompasından kaynaklanan önemli problemler, vites milinin kırılması veya LPG'li araçlarda yer yer rastlanan gaz sıkışması da aracınızın yolma kalma nedenleri arasında yer alır.

 
Not: Kışın karlı havada yoğun kar yağışından dolayı yolda kalırsanız veya aracınız bir şekilde kara saplanırsa gerekli güvenliği sağladıktan sonra tekerlekleri sağa sola kırmadan düz bir şekilde gitmeye çalışın. Aracınız karda ilerlemezse ileri geri manevralar yaparak kendinize manevra alanı oluşturun ve her seferinde mesafeyi biraz daha uzatın. Aracınızın gaz pedalına fazla yüklenmeden yola devam edin ve yokuş çıkarken aracınızı zorunlu durumlar hariç kesinlikle durdurmayın. Aksi halde aracınızın bir daha devir alıp yokuşu çıkması imkânsız olacaktır.
 
Acil Durumda Aranacak Telefon Numaraları

110 - İtfaiye

112 - Acil yardım (Ambulans)

154 - Trafik

155 - Polis İmdat

156 - Jandarma

 
Unutmayın!

Aracınızı kaderiniz değil bilginiz yönetsin.

Kazalar, çiğnenmiş kuralların intikamıdır.

Direksiyon başındayız, kapsama alanı dışındayız.

Uyulan her trafik kuralının bir nedeni, uyulmayanın da bir bedeli vardır.

Yanılmayın! Trafik kazaları asla kazayla olmaz.

Uyulan her kural, bizi hayata bağlar.

Emniyet kemerini bağla, hayat güvencesini sağla.


Ayrıca bakınız

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Düz Vites mi Otomatik Vites mi Daha Avantajlıdır?

Güzel Araba Sürmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Arabalarda Yakıt Tasarrufu Nasıl sağlanır?

Araçlardaki İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler

Araba Sürerken Cep Telefonu Kullanmanın Zararları

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Araç Yolda Kalınca Ne Yapmalıyız?

Hangi Renk Araba Almalıyım?

Araçlar Neden Geç Çalışır?

Dizel Araçlar Neden Geç Çalışır?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Araç Parçaları ve Görevleri

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder